IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините предлагат да се запази старият начин на плащане на такса смет

Мотивите са, че вече е късно да се приложат варианти за отчитане на таксата според количеството отпадъци

17:50 | 29.09.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Общините предлагат да се запази старият начин на плащане на такса смет

Националното сдружение на общините (НСОРБ) предлага да се запази досегашният начин на плащане на такса смет - според данъчната оценка.

Мотивите са, че вече е късно да се приложат варианти за отчитане на таксата според количеството отпадъци, както бе предвидено да стане от началото на 2015 г.

От сдружението ще настояват при сформирането на парламент да се отложи с една година прилагането на новите методики, съобщи пред БНР заместник-изпълнителният директор на Сдружението Емил Савов.

Министерският съвет трябваше да приеме до края на юни методиката за плащане на такса смет според количеството отпадъци. Забавянето, според Емил Савов, поставя местната власт в ситуация, при която няма време да се направят разчетите за промяната.

Сега има забрана да се ползва  данъчната оценка като основа, но общините са поставени в една ситуация към момента да няма ясна методика как и какви видове други основи могат да ползват от 1 януари, изтъква той.

„В подготвения проект на методика има различни варианти. Ако нищо не се промени до края на годината, общините могат да определят размера на таксата за тази година като размер за следващата година. Но подобно решение на общинските съвети може да падне много лесно във всеки съд. И затова една от първите ни задачи е веднага, когато имаме парламент, да искаме този вече нереален срок от 1 януари догодина да бъде удължен поне с една година“, коментира Савов.

Припомняме, че бизнесът от години се противопоставя остро на практиката такса смет да се плаща според данъчната оценка, тъй като при този метод не се отчита реалното количество изхвърляна смет.

В методика, разработена от финансовото министерство, се предлагат три варианта за таксата, различни от данъчната оценка. Методиката трябваше да бъде приета в края на юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още