IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебното правителство очаква крайно решение на казуса с КТБ през ноември

До края на октомври кабинетът ще бъде готов и със законопроект относно изплащането на гарантирани влогове в неплатежоспособни банки

11:59 | 17.10.14 г. 1
Служебното правителство очаква крайно решение на казуса с КТБ през ноември

Окончателно решение на казуса с КТБ ще има през ноември. Това става ясно от позиция на финансовия министър Румен Порожанов, изразена по време на заседанието на Министерския съвет в сряда.

От стенограмата на разговорите става ясно, че финансовият министър очаква оценката на одиторите и БНБ за финансовото състояние на поставената под особен надзор банка до 20 октомври и тогава да бъдат взети окончателните решения за нейното бъдеще.

„Независимо от хипотезата, в която ще бъдат взети решенията, достъпът на вложителите до техните влогове ще бъде осигурен или чрез Гаранционния фонд, така че да бъдат изплатени в размера до 100 хил. евро, или, ако бъде одобрен оздравителен план, който да е жизнеспособен, с рекапитализация на банката, с обявяване на достатъчна активност, те вече ще могат да достигнат до тях по този начин”, уточнява Порожанов пред своите колеги.

Според неговите очаквания в рамките на ноември ще има окончателно решение по казуса, а веднага след това ще бъде разрешен и достъпът на вложителите до гарантираните влогове. Премиерът Близнашки обаче уточнява, че е нужна актуализация на бюджета, за да бъдат набавени 1,6 млрд. лева, които не достигат във Фонда за гарантиране на влоговете. 

Порожанов запознава министрите и с времевите параметри относно процедурата за нарушение на европейското законодателство, започната от ЕК по отношение на достъп до гарантирани от закона влогове.

Припомняме, че европейска директива предвижда вложителите да имат право да получат парите си седем дни след като тя обяви невъзможност да извършва нормално своите дейности. Според българското законодателство обаче, за да бъдат изплащани гарантирани влогове е необходимо да бъде отнет лицензът на банката и тя да бъде обявена в несъстоятелност.

Заради разминаването от ЕК започнаха процедура за нарушения срещу България.

От думите на финансовия министър става ясно, че преди да бъде отворена процедурата ЕК е коментирала с българските власти казуса. До започването на мярката се е стигнало, защото БНБ не е позволила частичен достъп до депозитите, както е предложил Брюксел, смята още Порожанов. Когато централната банка е удължила надзора над КТБ, ЕК е изпратила писмото за началото на процедурата за нарушение.

Служебният финансов министър е подготвил позицията на страната по тази наказателна мярка, тя е съгласувана със Съвета по европейски въпроси и ще бъде изпратена в Брюксел. Следващите стъпки са проектът за нови законодателни актове в сферата да се изготвят от Министерския съвет и към края на октомври да бъдат внесени в Народното събрание с молба за приоритетно разглеждане от страна на депутатите.

Развитието на казуса КТБ можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Людени
преди 9 години
Законопроекти има в изобилие .... НЕМА КИНТИ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още