IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гунев: КТБ купи загуба с придобиването на ТБ Виктория

Банковият надзор не е липсвал по отношение на КТБ, категоричен е подуправителят на БНБ

17:58 | 29.10.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гунев: КТБ купи загуба с придобиването на ТБ Виктория

БНБ е дала разрешението за покупката на ТБ "Виктория" (бивша "Креди Агрикол"), защото КТБ е "купила загуба", коментира пред депутати от временната парламентарна комисия по бюджет и финанси подуправителят на БНБ, отговарящ за надзора на банковата система Цветан Гунев.

Той посочи, че банката е имала активи на стойност по-малко от 400 млн. лева и годишни загуби от около 15 млн. лева. КТБ е била единствената институция, която е пожелала да купи банката. Целта й е била да развиват ТБ "Виктория" с различен профил - ритейл банкирането.

Гунев беше категоричен, че банковият надзор не е липсвал по отношение на КТБ. Последната физическа проверка на документацията на поставената под особен надзор банка е бил проведен в периода май - юли 2013 година. Подобни проверки на другите банки се правят с интензитет между 12 и 24 месеца, уточни още той.

Подуправителят на централната банка, който в момента е в отпуск, тъй като срещу него се води следствено дело, каза още, проблемите в КТБ са били генерирани от "ликвидна атака", а сега вече са капиталови. Гунев припомни, че КТБ за ден е изчерпала ликвидност в размер на 20% от активите си и надзорът не е могъл да предвиди това.

Цветан Гунев допълни още, че БНБ извършвала надзор и над "Бромак", мажоритарния собственик на КТБ, тъй като фирмата е финансова институция. Проверявани са били финансовите отчети на компанията, тъй като по закон друго не е предвидено.

От БНБ бяха категорични още, че е правена проверка за свързани лица при отпускането на кредити. Досега не са били констатирани нарушения, обясниха от централната банка.

Развитието на казуса КТБ можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
marto76
преди 9 години
Защо задаваш този въпрос към Подуправител на БНБ, който днес обясни, че последната цялостна проверка на КТБ е правена чак през Септември 2013 г. и следващата е предвидена за Септември тази година? Цветан Василев е имал цяла година на разположение за да направи отпускане на кредити към негови кухи фирми. Одиторите от Делойт и АФА доказаха, че той е използвал меко казано лоши практики при управлението на КТБ като еднолично търговско дружество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
GG-BG
преди 9 години
Гунев, кредитите отпускани от КТБ имаха ли необходимите обезпечения и къде тогава изчезнаха при извършения одит???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още