IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът прие Бюджет 2015 с гласовете на мнозинството

Законът за държавния бюджет мина на първо четене след 7-часово обсъждане в Пленарна зала

19:02 | 08.12.14 г.
Парламентът прие Бюджет 2015 с гласовете на мнозинството

8,1 млрд. лв държавен дълг за 2015 г., икономически ръст от 0,8%, увеличение на минималната работна заплата на 360 лв от 1 януари и на 380 лв. от средата на годината, вдигане на максималния осигурителен доход за всички осигурени лица, дефицит от 3%.

Това предвижда Държавният бюджет за 2015 г., който парламентът прие на първо четене. Финансовият план беше одобрен от 130 депутати от ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ. Против гласуваха 82 народни представители от ДПС, БСП, „Атака“ и БДЦ.

Бюджетът мина на първо четене след почти 7-часово обсъждане, по време на което параметрите бяха критикувани и от мнозинството, и от опозицията.

Преди гласуването вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че това не е съвършеният бюджет, но той е просто възможният бюджет. Той обяви за нормално това, че параметрите за догодина са били подложени на критики и отляво, и отдясно.

Вицепремиерът отвърна на критиките, че в параметрите за догодина е планиран много нисък растеж. „Това е, което позволява икономиката. Министър Горанов може да е строг, но в никакъв случай не е злодей“, каза Дончев.

Той отхвърли критиките, че в бюджета няма отделени средства за електронно управление, и обясни, че те идват изцяло от еврофондовете.

С вота си депутатите подкрепиха предложението на правителството максималният осигурителен доход да се вдигне на 2600 лв за всички осигурени лица.

Приходите обаче и в този бюджет ще са по-малко от разходите. Очаква се постъпленията да са 36,8 на сто от БВП, а разходите да възлизат на 39,8 на сто от БВП.

Очакваният икономически ръст догодина е 0,8%, а нивото на безработицата слабо ще се понижи до 11.7%.

Според Бюджет 2015 дефицитът ще се намали на 3% догодина, а в бюджетната прогноза се предвижда той да намалява с 0,5% годишно.

Още новини от страната и чужбина четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още