IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковият сектор през 2014 г. - КТБ и доверието

Ръководителите на УниКредит, Банка ДСК, ОББ и Пощенска банка коментират пред Investor.bg предизвикателствата пред системата

18:40 | 02.01.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

 

Какви са целите и предизвикателствата пред Вашата банка през 2015 г.?

Левон Хампарцумян, УниКредит Булбанк: България е била и остава стратегическа за УниКредит и в следващия 5-годишен период. Въпреки предизвикателната макроикономическа среда, цялата банкова група, от която сме част, успява да остане фокусирана върху устойчивия растеж и доброто управление на риска. УниКредит Булбанк продължава да работи за развитие на иновациите във финансовия сектор, тъй като те са изключително важни и ни помагат да бъдем близо до клиентите.

Виолина Маринова, Банка ДСК: Банка ДСК се ориентира към нови стратегически перспективи - позициониране в сферата на партньорства с корпоративния и малкия и среден бизнес. Новите приоритети бяха наложени, от една страна, от динамиката на пазара, а от друга, от осъзнатата отговорност на Банка ДСК като водеща банкова институция със силно влияние върху националната икономика.

Бизнес организациите, малките и средни предприятия, микро предприятията са гръбнакът на икономиката, а като фактор в икономическото развитие на страната, Банка ДСК има капацитет и отговорност да подкрепя, стимулира и финансира развитието на МСП и бизнеса, да подпомага изграждането на устойчиви бизнес модели.

Визията на Банка ДСК е ориентирана към въвеждането на нов бизнес модел, базиран на разширяване на корпоративния и МСП клиентски сегменти и предоставяне на разнообразни подходи в обслужването на бизнес клиенти. Новата бизнес стратегия на Банка ДСК функционира от началото на годината, когато бяха открити бизнес центрове и зони на Банка ДСК в градовете София, Пловдив, Велико Търново, Стара Загора, Бургас, Сливен, Хасково, Враца, Плевен, Русе и Благоевград.

Основен момент от функционирането на новия бизнес модел наред с изграждането на специализирани бизнес центрове и обособени зони е и ангажиментът на  висококвалифицирани специалисти с обслужването на отделните категории бизнес клиенти. Те предлагат максимално ясни и адаптирани към необходимостите на всеки бизнес сегмент продукти и услуги.

Стилиян Вътев, ОББ: Не е тайна, че за разлика от основните ни конкуренти, през последните 2-3 години ОББ трябваше да съобразява поведението си и с вероятните негативни последици от безпрецедентната икономическа и банкова криза в Гърция. За радост този период вече е далеч зад нас и вече втора година се стараем да наваксаме пропуснатото и твърдо да възстановим предишните си позиции на една от водещите банки в България. В края на настоящата година имаме вече самочувствието, че го правим доста добре.

Очакваме печалбата за годината преди облагане да бъде около 75 млн. лв., а бюджетираната за следващата 2015-а да е поне с 20 на сто по-висока. Даваме си сметка, разбира се, че това не може да бъде постигнато само от естествения растеж на сектора и икономиката. В този смисъл открито казваме, че това ще го постигнем най-вече чрез привличането на нови клиенти от пазара и предлагането на нови продукти, на основата на конкурентните предимства, които имаме и ще развиваме занапред.

Петя Димитрова, Пощенска банка: За мен е важно Пощенска банка не само да следва тенденциите, но да бъде преди тях, да диктува тенденциите на пазара. През 2015 г. ще продължим да работим с приоритет върху разработването и въвеждането на все повече иновации, които да допринесат за цялостно развитие на банковия сектор в страната. Основната цел на екипа ни винаги е била да предоставяме все повече възможности на своите клиенти, надграждайки добрите практики и въвеждайки нови.

Смятам, че банковите клонове трябва да започват да изпълняват различна роля. Те трябва да се превърнат в място за професионални съвети, споделяне на експертиза с клиента и разрешаване на проблемите му. Като иновативна и прогресивна банка ние вече работим върху изграждане на нов модел на финансово обслужване. Започнахме откриването на специализирани центрове за нашите бизнес клиенти. През месец декември открихме два центъра, които са разположени в двата най-големи града в страната – София и Пловдив.

През следващата година планираме откриване на още седем центъра за малък бизнес, както и на центрове за жилищно кредитиране, които да бъдат разположени в по-големите градове в страната. Паралелно с това, ще увеличим уеб и мобилните възможности за предоставяне на услуги на клиентите ни. Искаме да сме близо до своите клиенти и да им предлагаме тясно сегментирани продуктови решения и експертни консултации, съобразени с техните индивидуални нужди.

Каква беше 2014 г. според Вас? Кои са ключовите събития и какви са очакванията Ви за следващата година?

Пишете ни на info@investor.bg. Най-интересните мнения ще публикуваме на Investor.bg. Очакваме Bи!

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 2
Gocko
преди 9 години
Заради Цветан Василев и политическата класа се разклати доверието в банковият сектор.Но все-пак бавно но мудно законите приети от 1997 в банковата сфера проработиха със скърцане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Людени
преди 9 години
A дали не сме .... или само чакаме да ни го "съобщят" ?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 1
aldy
преди 9 години
Не знам каква е банковата ни система, но със сигурност знам, че у нас властват (не управляват, защото нямат понятие от това) най-големите хайдуци в Европата. Точен показател е това, че сме на ПЪРВО място по беднотия и неравенство. Хората по света бяха изчислили, че 1.5% корупция води до 10% загуба на БВП. А у нас, където корупцията е далече, далече по-висока, просто е чудно, че още не сме банкрутирали напълно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 3
studioaa
преди 9 години
"Стилиян Вътев, ОББ: Не е тайна, че за разлика от основните ни конкуренти, през последните 2-3 години ОББ трябваше да съобразява поведението си и с вероятните негативни последици от безпрецедентната икономическа и банкова криза в Гърция. За радост този период вече е далеч зад нас..."За съжаление на ОББ лидерът на Сириза Алексис Ципрас не мисли така и заради него ще видим предсрочни избори в Гърция до броени седмици... Дано се намерят стойностни инвеститори, които да купят гръцките банки у нас в най-скоро време, за да се отървем от гръцкия дамоклев меч, който виси над главите ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 1
tonibg
преди 9 години
Знаех си аз, че сме с една от най-стабилните банкови системи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още