IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентарната комисия по външна политика не подкрепи договора за нов дълг

ГЕРБ и Реформаторският блок не успяха да убедят Патриотичния фронт да гласува за законопроекта

13:03 | 12.02.15 г.
Парламентарната комисия по външна политика не подкрепи договора за нов дълг

Комисията по външна политика в Народното събрание отхвърли законопроекта за ратифициране на подписания от правителството договор  за дилърство с Citigroup Global Markets Ltd., HSBC Plc., Societe Generale и Unicredit Bank AG. По силата на този договор ще бъдет изтеглени общо 8 млрд. евро заеми в следващите години до 2017 година. 

"За" гласуваха 9 народни представители от ГЕРБ и Реформаторския блок, "против" бяха трима от БСП, а с „въздържал се“ гласуваха шестима депутати от ДПС, Патриотичния фронт и Българския демократичен център (БДЦ). 

Така заемът раздели и управляващите, защото ГЕРБ и "реформаторите" не успяха да убедят Патриотичния фронт да ги подкрепи. Патриотите заявиха, че са изненадани от решението на кабинета.

Комисията по външна политика е участваща при обсъждането на този законопроект. Водещата - комисията по бюджет и финанси, ще дискутира проекта малко по-късно днес. 

По време на обсъждането финансовият министър Владислав Горанов отхвърли обвиненията на БСП, че се трупа огромен дълг, който ще се плаща десетилетия напред. Според левицата заемът ще вкара България в „гръцки сценарий" и огромната сума се взима, за да се превъоръжава армията.

Горанов отново повтори, че със заема ще се рефинансира държавен дълг и ще служи за запълване на държавния дефицит, без обаче да уточни какви фискални липси ще покрият тези пари.

След като не получи подкрепа във външната парламентарна комисия, Горанов изрази категоричност, че предложението му ще бъде подкрепено от комисията по финанси и бюджет.

Договорът е подписан на 6 февруари. Той предвижда максималният срок за връщане да е 30 години, а лихвата е до 10%.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:51 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още