IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължават проблемите с обществените поръчки при европроектите

Финансовите корекции могат да бъдат смъртоносни за бюджета на малките общини

15:20 | 22.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Продължават проблемите с обществените поръчки при европроектите

Нарушенията при обществените поръчки продължават да са сериозен проблем при изпълнението на европроекти. Това стана ясно по време на заседанието на парламентарната подкомисия по еврофондовете. 

Проблемът е потвърден от проверки на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и на Изпълнителна агенция
„Одит на средствата от ЕС“ (ИА ОСЕС), заяви пред Investor.bg председателят на подкомисията Слави Бинев.

Той уточни, че при 19 проверки на европроекти от АДФИ през 2014 г. са открити 20 нарушения. Най-много са грешките в проекти по програмите „Регионално развитие“ и „Административен капацитет“. Пак през миналата година ИА ОСЕС е направила 230 проверки и е открила 203 нарушения.

„ОСЕС препоръчва да бъде завишен предварителният контрол, защото финансовите корекции могат да бъдат смъртоносни за бюджета на малките общини, а могат да последват и санкции от Европа“, каза депутатът. Той допълни, че малките общини имат проблеми с административния капацитет и често допускат грешки от бързане.

По думите му трябва да се преработят и правилата, налагани от управляващите органи на изпълнителите. „Хората, които създават критериите, трябва да носят отговорност, ако бенефициентите са проверявани по други критерии“, предложи той.

Бинев смята, че част от проблемите при търговете може да бъдат решени с електронно кандидатстване, вместо офертите да се подават както сега - в хартиени пликове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още