IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десислава Атанасова: КТБ не можеше да бъде спасена

С доклада на временната парламентарна комисия оборихме няколко мита за КТБ, заяви депутатът от ГЕРБ

10:52 | 14.07.15 г. 13
Десислава Атанасова: КТБ не можеше да бъде спасена

С доклада на временната парламентарна комисия, натоварена да разследва случилото се в КТБ, са разбити няколко мита, заяви председателят на комисията депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова пред bTV.

Сред тях са, че банката е можела да бъде спасена през миналата година, както твърди управителят на БНБ Иван Искров. „Как може да бъде спасена една институция, която е на минус 4 млрд. лева“, коментира още депутатът.

Парламентарната комисия е оборила още и твърдението, че по времето на ГЕРБ държавните пари са били съсредоточени в КТБ, обясни Атанасова и допълни, че в този период депозитите на физическите лица в банката са били най-голям процент.

В доклада на комисията са описани всички кредитополучатели, които са получили заеми от банката, въпреки че финансовото им състояние не отговаря на сумата на отпуснатите кредити, или са отпускани кредити на свързани лица, на фирми, регистрирани на един и същ адрес, с едни и същи собственици, допълни още Атанасова. Описани са и отпуснатите кредити за фирми „със съвсем кратка търговска история“ – един или два месеца преди отпускането на кредита.

В своя доклад комисията е включила експозициите по тези кредити и обезценката, направена на базата на доклади на три големи одиторски компании.

По отношение на вината за фалита на КТБ Атанасова посочи, че за банковите институции в страната отговаря управление „Банков надзор“ на БНБ. Според нея обаче не е имало ефективен контрол от страна на централната банка към КТБ.

От друга страна не бива да се забравя и ролята на одиторската фирма – KPMG България, която е заверявала ежегодните доклади на банката. Според Атанасова един от одиторите в компанията е близка приятелка с Цветан Василев.

Атанасова обясни още, че многократно е отправяла покана до банкера Цветан Василев, за да бъде изслушан в комисията. Според нея обаче не било възможно комисията да бъде превърната в „реалити формат“, със скайп или интернет изслушване. Тя обаче призна, че в комисията е била получавана информация от „Бромак“ по казуса.

Председателят на комисията беше категорична, че нито тя, нито представителите на ГЕРБ са изпълнявали политическа поръчка при разследването на случилото се в КТБ. 

Случващото се около КТБ можете да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 18 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Деси ***, като си толкова корназ, защо така под сурдинка за KPMG и само 200 000 левчета глоба? Така по терлици .... една одиторка била приятелка на Василев. Ама чакай сега.. одита се подписва от името на KPMG нали? И KPMG стои зад него с целия си авторитет.Що не ги дадете под съд за измама, не им отнемете всички лицензи на територията на България и не ги съсипете в цял ЕС? Щото много добре знаете, че те много добре знаят какво е положението НАИСТИНА и ... за това е по-добре да си трайкаме нали, че иначе току виж се разсмърдяло. KPMG могат ефективно да разсеят гъстия дим от димките, които разпръсквате усилено с шефа-пожарникар и..... ще е грозно нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
Mike Florida
преди 8 години
Това, че е на минус няма никакво значение, тъй като парите са платени така или иначе от българските данакоплатци чрез фонда за стабилност. Ако държавате беше застанала зад банката и чрез ликвидна подкрепа да гарантира за нейната цялост, чрез придобиване на мажоритарно участие едва ли някой щеше да тръгне да разваля депозитите си, и да загуби съответно лихвите по тях. Банката можеше много по-адекватно да се бори дори и за малкото активи, които са и останали и да не ставаме свидетели на синдици и извращения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още