IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сметната палата: Надзорът на БНБ не функционирал добре в последните години

Подробности около проблемите в управлението ще станат ясни в края на октомври

09:02 | 27.07.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сметната палата: Надзорът на БНБ не функционирал добре в последните години

Първоначалните наблюдения са, че управлението „Банков надзор” на Българската народна банка (БНБ) не е „функционирало добре в последните години”, съобщи в ефира на БНТ председателят на Сметната палата Цветан Цветков. Той обясни, че моделът за надзора е добър, но процедурите не са били прилагани стриктно.

Цветков отказа да даде повече подробности за това в какво се състои неефективното управление, причините за него и колко време е продължило то.

Цялата тази информация ще бъде публикувана в доклада на Сметната палата, който ще бъде готов до края на октомври. В него ще има още и предложения за законодателни промени, които да подобрят банковата сфера, добаво той.

Припомняме, че проверката на Сметната палата на действията на БНБ започна през април. Преди седмица депутатите удължиха срока на проверката, след като одитната институция докладва, че първият етап от проверката е отнел прекалено много време. Тя е продиктувана от проблемите с КТБ.

На 27 юли се навършват 20 години от възстановянето на Сметната палата. През годините институцията е издала 8,8 хил. одитни доклада, както и препоръки и предложения за законодателни промени, които са подобрили средата, отчете още Цветков.

Правомощията на институцията се увеличават, като се добавят и нови организации, които имат достъп до публични средства, уточни той. В момента Сметната палата работи и над доклад за получените приходи и направените разходи от политическите партии за последните избори.

Това е и един от начините за контрол за това как се разходват средствата от партийните субсидии, посочи още Цветков.

Какво се случи с КТБ можете да проверите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
marto76
преди 8 години
Видяхме как шефа на този надзор - Цветан Гунев позволи на сръбският фараон Цветан Василев да открадне безнаказано 4.2 млрд. лв.!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още