IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И държавните и общински дружества ще изграждат звена за вътрешен одит

На общините се дава възможност да се споразумяват и да изграждат споделени звена за вътрешен одит

09:40 | 19.08.15 г.
И държавните и общински дружества ще изграждат звена за вътрешен одит

Дружества с над 50 на сто участие на държавата и общините ще трябва да изградят звена за вътрешен одит. Това предвиждат предложения за промени в Закона за вътрешния одит в публичния сектор на Министерството на финансите, публикувани на портала за обществени консултации Strategy.bg.

Дъщерните дружества на държавните и общински фирми с годишен оборот над 10 млн. лева също ще трябва да изградят звена за вътрешен одит. Това ще става с решение на ръководните им органи.

В болниците звено за вътрешен одит ще се изгражда със съвместен акт на финансовия и здравния министър, посочва се в законопроекта.

Друго предложение предвижда във всички министерства и общини с вътрешен одит да се съставят одитни комитети от външни лица. Целта е да се затегне контролът при харченето на публични средства.

Резултатите от работата на вътрешните одитори ще се представят и пред ръководителя на съответната администрация или предприятие, и пред одитния комитет, а в определени случаи – и пред министъра на финансите.

На общините се дава възможност да се споразумяват и да изграждат общи, споделени звена за вътрешен одит, които да проверяват местните администрации.

Числеността на звената за вътрешен отид ще се определя според размера на съответната организация, броя служители и дали същата управлява европейски средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още