IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И приходите, и разходите на ДОО надвишават планираните към края на юни

Основните разходи в системата са за пенсии – почти 4,2 млрд. лева, постъпленията обаче са едва 2,33 млрд. лева, сочи отчетът на НОИ

13:29 | 24.08.15 г. 6
И приходите, и разходите на ДОО надвишават планираните към края на юни

Разходите на Държавното обществено осигуряване (ДОО) надвишават с 44,8 млн. лева планираното, показва отчетът за изпълнението на консолидирания бюджет на ДОО към края на юни, изготвен от Националния осигурителен институт (НОИ).

За първото полугодие разходите в системата са в размер на общо 4,74 млрд. лева. В същото време постъпилите приходи (без трансфери) надхвърлят 2,33 млрд. лева. Това представлява изпълнение от 50,9% на плана за годината, или със 115,3 млн. повече от очакванията.

В общата сума на разходите са отчетени изплатените през април 2015 година еднократни допълнителни суми към пенсиите (добавките за Великден – бел. ред.) в общ размер на 49,2 млн. лева, които не бяха планирани в бюджета.

Справката за полугодието показва, че разходите за пенсии в отчета са най-голямото перо и възлизат на 4,16 млрд. лева. В тази сума са включени както разходите за пенсии, финансирани от ДОО и от републиканския бюджет, така и еднократно изплатените суми към пенсиите през април. Отчетените разходи за пенсии са с 21,2 млн. лева, или 0,5% над планираните.

Броят на пенсионерите към 30 юни 2015 г. е 2,17 млн. души, или с 2 766 по-малко спрямо същия период на 2014 година. Средният месечен размер на пенсията на един пенсионер за юни е 313,39 лева. Спрямо юни 2014 година тя е нараснала номинално с 12,80 лева, или 4,3%, а реално за едногодишен период - с 4,9%.

За социални помощи и обезщетения през първото полугодие на 2015 година са изразходвани 578,5 млн. лева, което е 50% изпълнение на годишния план и с 25,9 млн. лева повече от планираното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 3
couteaufinance
преди 8 години
По-голямо внимание на вашите проблеми по заеми, обратно изкупуване на кредити, финансиране или инвестиции.С много важен капитал за отпускане на краткосрочни и дългосрочни заеми от частни 5000-25000000 ? и да е сериозен човек иска на този заем. 2% лихва годишно в зависимост от заемната сума, тъй като специално ние не искаме да нарушават закона за лихварство. Трябва да се направи заем, моля, обърнете внимание на областите, в които можем да ви помогнем:Финансова ** Недвижими имоти заеми* Инвестиционни кредити* *** Loan* Консолидиране на дълг* Линията на кредит* Второ Mortgage* Придобиване на кредит* Лични заемиЗабранено банковата заби и не е нужно в полза на банки или по-добре да имате проблем и се нуждаят от финансиране, кредитна или нужда от пари, за да плащат сметките, наем, пари да инвестират в бизнеса. Така че, ако имате нужда от заем, не се колебайте да се свържете с нас директно чрез имейл за повече информация за нашите условия. тук е неговата имейл: couteaufinance***gmail.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 8 години
"социални помощи и обезщетения" - демек тук влизат и болничните и майчинските
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
desi_popova
преди 8 години
Здравейте, 4,16 млрд. лв. са разходите за пенсии за полугодието, т.е. за шест месеца, а не само за един месец, както изчислявате...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Rumen_
преди 8 години
Може би трябва да умножиш тези 680 милиона по 6 (говорят за полугодие).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
MopckuPak
преди 8 години
"Справката за полугодието показва, че разходите за пенсии в отчета са най-голямото перо и възлизат на 4,16 млрд. лева. В тази сума са включени както разходите за пенсии, финансирани от ДОО и от републиканския бюджет, така и еднократно изплатените суми към пенсиите през април. Отчетените разходи за пенсии са с 21,2 млн. лева, или 0,5% над планираните.Броят на пенсионерите към 30 юни 2015 г. е 2,17 млн. души, или с 2 766 по-малко спрямо същия период на 2014 година. Средният месечен размер на пенсията на един пенсионер за юни е 313,39 лева. "2,17 млн. души по 313,39 средна пенсия прави 680 млн. лева а тук пише 4,16 милиарда ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
balkando
преди 8 години
За социални плащания над половин милиард !? Колко са социално-слабите - петстотин хиляди, един милион.. !? Трябва да се дава и тази информация. Надявам се че инвалидните пенсии, две-трети от които са фалшиви, влизат в тази сума, защото ако са отделно ... Не ми се мисли за след пет, не десет, години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още