IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК: Пет дни повече отпуск свиват БВП с 2 млрд. лева

От работодателската организация се обявиха категорично против идеята на депутата Георги Кадиев за увеличаване на годишния отпуск

09:48 | 23.11.15 г. 4
БСК: Пет дни повече отпуск свиват БВП с 2 млрд. лева

Българската стопанска камара (БСК) категорично не приема предложението на депутата Георги Кадиев за увеличаване на годишния отпуск - от сегашните 20 дни на 25 дни. Това предложение ща намали с 2,3% брутния вътрешен продукт на страната за 2016 година, или с 2 млрд. лева. Приходите в бюджета ще бъдат със 700 млн. лева  по-малко, а производителността на труда ще бъде намалена с 2,3 на сто.

Това е записано в становище на работодателската организация, изпратено до председателите на парламентарните групи в Народното събрание и до председателите на комисиите по икономика, по финанси и по труда и социалната политика.

Според БСК предложението е направено, без да бъдат извършени задълбочени анализи и дебати. Не е направена и оценка на въздействието на това предложение.

От организацията са категорични, че в момента почивните дни за работещите у нас са 32 дни - 20-те дни годишен отпуск и официалните почивни дни. "По този показател България е напълно сравнима със страни като Полша, Чехия, Хърватия, Италия, Германия, Русия, Сърбия", пише в становището.

По отношение на почивните дни България изпреварва страни с висококонкурентна икономика като Великобритания, където почивните дни са 28, Холандия, Турция и Норвегия (27 дни) и Израел и Канада, където са 20 дни.

От БСК посочват и няколко други слабости на предложението. Например е пренебрегната възможността за ползване на допълнителен платен годишен отпуск за работа при специфични условия и рискове за живота и здравето, както и за работа при ненормиран работен ден.

В много сектори (енергетика, добивна индустрия, металургия и др.) са договорени и допълнителни дни отпуск и те са вписани в колективните трудови договори, допълват още от Камарата.

"В тази връзка, предложението ограничава ролята на колективното трудово договаряне, като залага на административно нормативния подход, вместо на определяне на специфични допълнителни трудови права по пътя на социалния диалог на фирмено и браншово равнище", пише в становището.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
sdar
преди 8 години
Тц, не е прав, ето дните за тази година:1 януари 2015 Нова година.3 март Ден на Освобождението на България от османско робство.12, 13 април Великден християнската религия отбелязва Възкресение Христово.1 май Ден на труда и на международната работническа солидарност.6 май Гергьовден, Ден на храбростта и Българската армия.22 септември Ден на независимостта на България.24, 25декември Коледа.Може да проверите, но това са 9 дни, и да съм изтървал нещо няма да са общо 12 дни. Махнал съм тези които се отработват разбира се, защото не са официални неработни дни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 8 години
Прав е 12 са - може и сам да провериш, но понякога има застъпване със събота/неделя, така че са само фиктивни почивки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
sdar
преди 8 години
П.П. И още нещо, не е прав господина по-горе за 12 дни национални неработни празници. Не съм ги броил, ама не мисля че са толкова, по-скоро около 7-8 дни са. Отделно като се паднат в събота и неделя, гориш, за разлика от нормалната платена отпуска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
sdar
преди 8 години
Ами то е просто, защо не намалите част от напълно излишните официални и реално неизползваеми за народа почивни празници? И с тези дни да се увеличат дните на платената отпуска.Защото сега има моменти в годината когато има бол измислени празници, те пак ще са си празници, ама нека да не ме карат да почивам насила, а да мога да си почивам повече когато си реша и да мога да почивам 1 месец да речем лятото, и за фирмата е по-добре защото може да затвори за месец както е по белия свят. То това е начина да се ползват ефективно отпуските, а не зорлем по никое време, защото така му бил графика на работодателя. Или зорлем почивай на някакви национални празници, че и отработвай после ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още