IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тр. Трайков: Реалните собственици на офшорни компании могат да бъдат разкрити

Преди десетилетия офшорните компании бяха привилегия на богатите, но днес всеки може да регистрира такава компания, смята бившият министър

09:42 | 05.04.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Тр. Трайков: Реалните собственици на офшорни компании могат да бъдат разкрити

Собствеността на офшорните компании може да бъде разкрита - дори и скритите бенефициенти са вписани в някакъв списък. По този начин бившият икономически министър Трайчо Трайков коментира пред "Нова телевизия" скандала с "Панамските документи".

Той направи и директна връзка със собствеността на "Булгартабак" - данните са, че номиналният собственик на офшорната компания, която стои зад тютюневия холдниг, е дубайски гражданин. Ако държавата има желание, тя може да открие и реалния собственик, категоричен е бившият икономически министър.

Според него преди десетилетия офшорните компании са били "привилегия на богатите", но вече е много лесно да бъде регистрирана подобна фирма от всеки. По тази причина и "западните" правителства започват да сключват договори за споделяне на информация.

Трайков посочи, че при това положение се появяват нови дестинации, като например Обединените арабски емирства (АОЕ), които изтъкват своята независимост от политиката на САЩ и ЕС по отношение на т.нар. "данъчен рай". Бившият икономически министър обаче отчете, че последните разкрития около Панамските документи са показали, че гаранции няма.

Според него вече е много лесно за правителствата да достигат до информация за укрити в офшорни компании средства, тъй като базите данни са компактни.

Трайков беше категоричен, че офшорни компании се използват за "оптимизиране на данъците" или за укриване на собствеността. Ако обаче средствата са били декларирани пред данъчните служби, престъпление няма. От неговите думи стана ясно, че Националната агенция за приходите (НАП) вече се е поинтересувала дали в списъците присъстват имена на български граждани.

Според него "Панамските документи" са само началото. "Течове като този вероятно ще се случват и в бъдеще", каза Трайков и допълни, че правителствата вече активно търсят подобна информация.

За Антон Кутев от БСП, който също участва в разговора, се прекалява с фокусирането върху активите в офшорините зони, свързвани с руския президент Владимир Путин. Неговото име не е пряко замесено в списъка, а там присъстват хора от неговото обкръжение.

Според социалиста списъкът обаче не показва нищо ново за руското общество и едва ли ще има сериозно отражение.

Повече по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 8 години
трайчо кво си казал няма значение, прати ли са те по телевизията да ни преплакнеш очите, но по важното е след като се разсмърдя този обществена тайна и стана скандал дали ще се случи нещо или просто след едмица ще спре да се пише за това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още