IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН публикува методологията за прегледа на активите на застрахователи и фондове

Съобразяването с международните стандарти, професионалният опит и преценката на независимите външни проверяващи са от значение за регулатора

15:17 | 14.05.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КФН публикува методологията за прегледа на активите на застрахователи и фондове

Критериите за застрахователите

В методологията за застрахователите с обем 162 страници сред основните цели на прегледа на застрахователния сектор са анализът на портфейлите на всички дружества, за да се установят задълженията по застрахователните договори, да се оцени адекватността на техническите резерви по Платежоспосоност II, за да се получи приблизителна оценка за икономическата им стойност.

Тук също независимите външни проверяващи ще трябва да наблегнат върху оценката на влиянието на операциите на застрахователите с физически и юридически лица, които са в тесни връзки със застрахователя.

Ще е нужна оценка на ефективността, в съответствие с рамката Платежоспособност II, на прехвърлянето на рискове на трети страни, произтичащо от (пре)застрахователни договори, сключени от застрахователите, включително презастрахователните договори с ограничено поемане на риска.

Съществен елемент от проверката при застрахователите е преизчисляването на пруденциалните показатели в съответствие с Платежоспособност II. Одиторите трябва да подадат информация за показателите КИП, МКИ и граница на платежоспособност (налична и изискуема) за всеки застраховател.

Ще трябва да се преизчисли и маржът на платежоспособност в края на декември 2015 г., ако дадено дружество не покрива капиталовото изискване за платежоспособност (КИП) или минималното капиталово изискване (МКИ), освен ако маржът не е вече отрицателен в края на годината или проверяващият е убеден, че няма съществена промяна на този пруденциален показател в края на годината.

Застрахователните компании, които не попадат в обхвата на Платежоспособност II, ще се преглеждат на база приложимата рамка, става ясно от методологията. Оценките ще включват цялостна проверка на пълнотата и точността на главната книга на застрахователя, анализ на застрахователните портфейли, методологии, активи и пасиви, включително и оценка на адекватността на техническите резерви.

Окончателните доклади на независимите външни проверяващи трябва да бъдат представени до 15 октомври, или ден по-късно от датата, до която проверяващите на пенсионните фондове трябва да са готови.

Нужда от помощ

КФН ще дава разяснения по методологията за проверяващите на пенсионните фондове, но само два пъти седмично – по максимум едно електронно писмо в понеделник и сряда, докато за застрахователите това не важи. Отговори ще имат веднъж седмично или по-често в зависимост от важността и приоритета на въпроса.

Регулаторът и Управляващият комитет очакват от независимите външни проверяващи да дадат полезни идеи за рисковете и уязвимостите на застрахователния сектор в България, освен предложения за подобряване или промяна в нормативната рамка, касаеща небанковите финансови институции, обект на проверка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
993
преди 7 години
КОЙ ший той? ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
993
преди 7 години
КОЙ ший той? ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
redcretin
преди 7 години
Ще имаме скоро ново КФН и нов минфин май :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още