IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Икономическият ръст от 3% е реален, но недостатъчен

Ако правителството не започне строежа на магистрала „Хемус“, то ще е неуспешно, смята бившият вицепремиер

09:55 | 16.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Растежът от 3% за българската икономика за тази година е реален, но недостатъчен, коментира бившият вицепремиер и финансов министър в първия кабинет на ГЕРБ Симеон Дянков в интервю за БНТ. Той препоръча всички политически сили, включително и опозицията, да се обединят около приемането на мерки за постигане на 5-процентен ръст на БВП.

„Има стабилност на европейската икономика в последните две години. Икономистите се надявахме на по-висок ръст, а не просто да се говори за стабилност“, каза още бившият финансов министър.

По думите му Европа изостава в областта на образованието, особено в областта на университетското образование. Пред Европа има и политически предизвикателства, като например референдума за Brexit през следващата седмица, добави Дянков. Той е на мнение, че Великобритания ще остане в Европейския съюз (ЕС).

„Еврото като валута ще остане стабилно, независимо от изхода от референдума. Оставам спокоен за еврото. Трябва обаче да се осмисли начинът, по който се преразпределят европейските средства“, каза още Дянков.

В Европа трябва да се говори за регионално развитие, трябва да се правят икономически политики на ниво региони, коментира още бившият финансов министър. По думите му трябва да се помисли какво да се направи, „за да се помогне на икономиката на Плевен, на Велико Търново, на Разград“.

„Без магистрала „Хемус” Северна България не може да се развие добре. Ако това правителство не направи големи стъпки, за да започне строителството на магистрала “Хемус”, то ще е неуспешно”, коментира Дянков.

Той подчерта, че основна вина за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) има ръководството на БНБ и по-специално слабите регулации на целия банков сектор.

„Фалитът беше политически предопределен. Регулацията на Искров (Иван Искров,бившият гуверньор на БНБ, б. ред.), беше твърде лоша и не само спрямо тази банка. Банката можеше да бъде спасена, но не беше заради политически гафове в началото на 2014 г.", заяви финансистът. По думите му по време на кабинета "Орешарски" твърде публично и рязко се е заговорило за проблемите на банките, вместо тихомълком да бъдат решавани. Според Дянков това също е допринесло за фалита.

От 2010 г. неколкократно са били вадени по няколкостотин милиона лева на държавни фирми от КТБ, заяви още Дянков. „В Министерството на финансите се притеснявахме, че КТБ става общонационален проблем, не само проблем за банковата система. Говорихме и с БНБ, че може да създаде и голям фискален проблем, но нямаше разбиране. Затова действахме тихо, но това беше недостатъчно", заяви бившият финансов министър.

„Първо вадихме парите, после казвахме на правителството. Централната банка имаше доста оплаквания към премиера от нашите действия. Съжалявам, че не бяхме още по-динамични и активни", добави Дянков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още