IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завръщат ли се финансовите пирамиди под формата на "спомагателни каси"?

Няма контрол върху дейността на взаимоспомагателните каси към кооперациите, признават експерти

10:35 | 05.07.16 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Завръщат ли се финансовите пирамиди под формата на "спомагателни каси"?

Финансовите пирамиди вероятно се завръщат под формата на „взаимоспомагателни каси“, алармира депутатът от „Реформаторския блок“ Петър Славов в ефира на „Нова телевизия“. Той посочи, че в Търговския регистър има повече от 20 регистрирани „спомагателни каси“.

Неговите опасения са свързани с разкритието, че подобни институции работят като банки, въпреки че нямат лиценз за такава дейност. Вече има подобни случаи в Дупница и Сливен.

За Славов е притеснително, че институциите в страната в момента си „прехвърлят отговорността“ - дейността на подобни кооперации не се контролират от финансовите регулатори. В същото време хората са подведени, че влагат парите си в банка, каза още Славов.

Според него в случаите в Дупница и Сливен касите са извършвали „публично набиране на средства“, което по закон могат да извършват само банкови институции.

„Тъжно е, че през годините българинът остана доверчив. Останах с впечатление, че тези хора не са чели внимателно договорите, които са подписали“, допълни още депутатът. 

На 4 юли той и колегата му Мартин Димитров са внесли в деловодството на Народното събрание питане до финансовия министър Владислав Горанов относно дейността на подобни каси. Справка в системата на парламента показва, че въпросът още се обработва.

Славов обаче очаква проверка на институциите, особено след отправеното питане към министър Горанов, и предположи, че може да се сезира и Комисията за финансов надзор (КФН), както и Българската народна банка (БНБ) по казуса.
Депутатът припомни, че голямата лихва подсказва и по-голям риск, който в случая е бил и прекомерен.

Случаят в Дупница се проверява от Прокуратурата по искане на вложителите. Срокът на разследването се удължава с месец, за да бъдат събрани още доказателства, съобщи междувременно БНР.

Пред националното радио Иван Попов, изпълнителен директор на Българската асоциация на кредитните кооперации и организации за микрокредитиране, беше категоричен, че касите не са финансови пирамиди. Средствата в тях се събират спрямо Закона за кооперациите, който определя какви са източниците на средства и как се разпределят вноските на членовете. Работата им се контролира от т.нар. „контролен съвет“, посочи Попов.

Той призна, че в закона няма текст за контрол на дейността на спомагателните каси към кооперациите. Кооперациите, в които могат да бъдат създадени подобни каси, подлежат на регистрация в БНБ. Проверки в тези кооперации извършва Съюзът, в който членуват. 

Попов посочи, че взаимоспомагателни каси работят ефективно в Европа, като средствата в тях отиват за подпомагане на малкия и средния бизнес. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 2
derk
преди 7 години
Докато има шарани, ще има и рибари."Тъжно е, че през годините българинът остана доверчив. Останах с впечатление, че тези хора не са чели внимателно договорите, които са подписали, допълни още депутатът.". Мисля си, че дори и да са ги прочели, все тая, за тях са като на китайски език.Единствения начин за излизане от блатото, в което ни вкараха нечестивите български политици през последните 27 години е образоваността. Тази образованост, която да ни даде възможността да вземаме правилни решения в полза на нас и на България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
lyusien
преди 7 години
Всички знаят кои са виновниците но както винаги парсата ще отнесат най невините -тези които са дали парите на измамници Тяхната вина е че са прекалено лакоми и икономически и финансово неграмотни Големия въпрос защо най големите измамници -политиците пратиха тези икономически и финансово неграмотни хора да извършват масова и Работническо -мениджърска приватизация в началото на прехода Резултатите са известни Плевналиев няма защо да се учудва че от това обществото и държавата загубиха 30 милиарда долара Сега разбрахте ли кои са главните виновници тези хора да загубят всичките си спестявания и да са нещастни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още