IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутати от БСП и АБВ атакуват пред КС правилата за избор на председател на КФН

Възраженията на опозицията са свързани с кратките срокове за предлагане на кандидатури

15:13 | 21.07.16 г. 2
<p>
	Единственият кандидат за шеф на финансовия регулатор е зам.-финансовият министър Карина Караиванова.<em> Снимка: БТА</em></p>

Единственият кандидат за шеф на финансовия регулатор е зам.-финансовият министър Карина Караиванова. Снимка: БТА

Депутати от БСП Лява България и АБВ, както и независимите народни представители Велизар Енчев и Георги Кадиев, са поискали от Конституционния съд (КС) да обяви за противоконституционно решението на Народното събрание за приемане на процедурни правила за избора за председател на Комисията за финансов надзор (КФН), съобщават от пресцентъра на БСП.

Припомняме, че мандатът на сегашния председател на финансовия регулатор – Стоян Мавродиев, изтече на 18 юни. Законът предвижда изборът на нов председател да се случи преди това, но процедурата беше забавена. Според обяснението на председателя на бюджетната комисия на Народното събрание Менда Стоянова забавянето е по технологични причини и не е преднамерено.

Плановете на финансовия министър Владислав Горанов са нов председател на КФН да бъде избран до края на този месец. Самата процедура по избора беше приета преди няколко дни, като парламентарната бюджетна комисия я ускори.

Единствен кандидат за поста е зам.-финансовият министър Карина Караиванова, чиято кандидатура – предложение на ГЕРБ, е депозирана в деловодството на парламента вчера следобед.

Основните възражения на опозицията са свързани със сроковете за предлагане на кандидатурите за председател на КФН. В правилата е заложен 5-дневен срок след приемането им, докато от БСП настояват за 14-дневен срок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
Pronto
преди 7 години
След толкова много зулуми на ГЕРБ, само това отдясно закъсняло решение да атакуват !??? Ами направо да предложат момчето от ДАНС :)) или майка му
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още