IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: До края на юли ще бъде избран председател на КФН

Има гласове за различна кандидатура от тази на Стоян Мавродиев, заяви финансовият министър

16:08 | 11.07.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив, БТА</em></p>

Снимка: архив, БТА

Тази седмица ще бъдат приети правилата за избор на нов председател на Комисията за финансов надзор (КФН) и такъв ще бъде избран до края на юли. Това заяви пред журналисти в Техеран финансовият министър Владислав Горанов, като се позова на информация от парламентарната група на ГЕРБ. Министърът е част от българската правителствена делегация в Иран.

Горанов не коментира дали Комисията ще бъде оглавена отново от сегашния й председател Стоян Мавродиев. „Всичко зависи от политическите консултации. Има гласове за различна кандидатура от неговата“, каза той.

Министърът на финансите заяви, че в кабинета на премиера Бойко Борисов е получено писмо от Европейския орган за ценни книжа и пазари (ЕОЦКП), в което се изказват притеснения за начина, по който е организиран подборът на одиторските компании, които ще проверяват застрахователите.

„Отговорът, който изпратихме до нашите партньори, е, че КФН е независима, но Министерството на финансите и БНБ участват в наблюдаващия комитет, който организира и наблюдава прегледа на качеството на активите и стрес тестовете в небанковия финансов сектор“, разясни министърът. 

Той гарантира, че до 15 юли ще стартира извършването на проверките в компаниите.

„Имаше някои теми за дебат, за начина, по който трябваше да протече оценката. Министерството на финансите е изразило позицията си, на същата позиция е и европейският регулатор. Остава да видим как КФН ще приложи регулациите. Процесът върви нормално и няма причина за притеснения. Още повече, че в небанковия финансов сектор нямаме същите рискове, както при банковия, тъй като възможността за ликвиден натиск върху този сектор е на практика нула“, смята Горанов.

Той припомни, че КФН отговаря за избора на одиторите, които ще проверяват поднадзорните лица.

Владислав Горанов и иранският министър на икономическите въпроси и финансите Али Тайебния в Техеран са договорили България и Иран да работят за задълбочаване на икономическите си отношения и синхронизиране на действията срещу данъчните и митническите измами, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Иранският финансов министър е поставил въпроса за засилване на сътрудничеството между България и Иран в областта на финансите и банковото дело, с акцент върху активизиране на междубанковите контакти. Горанов е отговорил, че отношенията между търговските банки не са обект на пряка държавна намеса, но правителството на Борисов е готово да сътрудничи с всички легални средства за развитието на контактите между икономическите субекти от българска и иранска страна.

„България е заинтересована да развиваме с бързи темпове търговските и финансовите си отношения с Иран, защото, след отпадането на икономическите санкции, пред нас се открива възможността да намерим нови пазари за българския бизнес. Паралелно с това можем да предложим добри условия за ирански инвестиции на територията на ЕС“, е казал българският финансов министър. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
vankel
преди 7 години
Апчетата се продават в аптеките .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
vankel
преди 7 години
Апчетата се продават в аптеките .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
DutyFree
преди 7 години
Хм, с тия ОГРОМНИ ЕМИСИИ ОТ ПО СТОТИЦИ МИЛИОНИ АКЦИИ, НА КЪДЕ ???ТАЗИ ИКОНОМИКА БЕЗ ЕВРО И ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО БЕЗ ЕЛЕКТРОННО ТАКОВА, И ТАЗИ ДЪРЖАВНА БОРСА .. НА КЪДЕ???? ТО ПЪЛЕН ЧЕРВЕН ЦИРК, НИКАКВО РАЗВИТИЕ ПОСЛЕДНИТЕ 8 ГОДИНИ ..!!! ЗА КТБ НЯМА НИЩО ОЩЕ, ГОДИНИ СЛЕД ТОВА... ЯВНО ЦЕЛИЯТ ЕЛИТ Е ВЪТРЕ.. А ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ СА ВЕЧЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ТРУПОВЕ.. УЖАС!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още