IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дацов: Резултатите от стрес тестовете на банките у нас са над средните за Европа

Акцентът ще е върху двете банки, при които е направена препоръка за преструктуриране на дейността и освобождаване от определени активи, смята финансистът

22:18 | 15.08.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Резултатите от стрес тестовете на банките в България са значително над средните за Европа – почти 2 пъти над средното ниво за повечето от банките в еврозоната и около 4 пъти над минималното регулаторно изискване от 4,5% за капиталова адекватност. Това каза бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му акцентът след проведените стрес тестовете в българския банков сектор ще падне основно върху двете банки, при които е направена препоръка за преструктуриране на дейността и освобождаване от определени активи, както и за увеличаване на капитала в рамките на следващата приблизително една година.

Важно ще бъде след 6 месеца да има видими резултати, свързани с изпълнението на тези препоръки, за да има кредибилност в системата, отбеляза Дацов.

Според финансиста сравнение между стрес тестовете на банките в Европа и България трудно може да се направи, но от гледна точка на най-важния показател, той отбеляза, че нивото на капиталовата адекватност на капитала от първи ред на банките в България достига близо 19%, докато средно за 51-те европейски банки е около 11-12%.

Вижте още във видеото:


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
marto76
преди 7 години
remarek, Любомир Дацов е един от доказаните финансови експерти и анализатори в България, които вече не са много! А дали е бюджетар и какъв бюджет е бил направил - ти кой си да правиш подобна оценка? Твоите постижения в какво се изразяват - в писането на тролски коментари в инвестор ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
DutyFree
преди 7 години
Гледате ли "Столичани в Повече" същото като това правителство!!! Смях...Няма как да не са си направили сметката с тия дългове и кредити!!! Дънят бюджета на 3млрд. лв и теглят тройно .... КАТО МАФИЯТА!!!Няма как този бюджет да е на излишък, при положение, че тия пари можеха да ИМАТ ЕФЕКТИ !!! ТЕ НЯМАТ СЕГА НИЩО.. АЙДЕ В ДЪЛГА!!! След КОЛКО ТАКИВА ОПЕРАЦИИ ЩЕ ВИДИМ РАСТЕЖ!!!???НЕ МОЖЕ ДА ИМА НАД 400 ХОЛДИНГА СЪС ПРЕОБЛАДАВАЩА ОФШОРНА СОБСТВЕНОСТ!!!???? ТОВА Е ПИРАМИДА В ВСЯКО ЕДНО ОТНОШЕНИЕ, ТЪЙ КАТО Е ХИБРИДНО!!! А Е НАСЛЕДЕНО ОТ ДС-ЧУДОВИЩАТА !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
remarek
преди 7 години
Добре го представяте тоя като бившият зам.-министър на финансите, но никой не казва,че е бюджетар, който е направил едни от най-нескопосаните бюджети на България за последните 7-8 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още