IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електронното деклариране на данъци ще затрудни хората според финансист

Ограничаването на кешовите разплащания до 5 хил. лева е нисък праг, твърдят експерти

13:05 | 19.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Гражданите ще се затруднят със задължителното електронно деклариране и плащане на данъци от 2018 г., каза финансистът Любомир Дацов пред БНР. Предложението е част от пакета данъчни промени, подготвен от финансовото министерство.

Пакетът от данъчни закони година вече е публикуван за обществено обсъждане. Предвижда се също ограничаването на кешовите разплащания до 5 хил. лева.

Според Любомир Дацов ограничаването на кешовите разплащания до 5 хил. лева е твърде нисък праг. По думите му на фона на много други ограничения, които централизират власт, това не е добра тенденция. Дацов не вижда никакъв проблем със сегашния таван от 10 хил. лв.

Сред останалите предложения на финансовото министерство е въвеждането на облекчение от един процент от данъка върху доходите, ако получаваме всичките си пари по банков път и правим поне 80% от разходите си безкасово. Според Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал облекчението няма да помогне на хората. Той е песимист за администрирането на мярката. 

„Няма да има голямо приложение. Малко хора ще се възползват от това данъчно облекчение, подобно на данъчното облекчение за кредитите на младите семейства”, смята той.

Иванов също смята, че ограничаването на кешовите разплащания до 5 хил. лева е нисък праг, тъй като много дребни фирми работят с безкасови плащания при разплащане с доставчици, особено при земеделските производители. Той допуска, че мярката ще затрудни малкия бизнес, но е съгласен, че това е естествена посока.

Според него промените не са драстични – не се предлага въвеждането на нови данъци, не се увеличават данъчни ставки. „Би трябвало да е добре за бизнеса и той да не е недоволен”, каза той.

Иванов предупреди, че от догодина ще има поскъпване на по-масовите марки цигари заради промяната при формирането на акциза. По думите му правителството достатъчно дълго отлага повишението на акциза за цигарите. Сегашното нарастване на акциза значи и нарастване на контрабандата, предупреди той и препоръча допълнителни мерки в тази посока.

Любомир Дацов е категоричен, че начинът, по който ще се промени акцизът върху цигарите, е правилният. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още