IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Все едно не сме внесли Бюджет 2017, ако подадем оставка

Евентуална оставка на кабинета означава и че всички внесени законопроекти автоматично се заличават, каза финансовият министър

12:29 | 10.11.16 г. 15
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Ако подадем оставка, все едно не сме внесли бюджета за 2017 година. В този случай отчасти ще се изпълнява бюджетът за 2016 година. При всички положения обаче ще има правителство - било служебно или това на Бойко Борисов. Това каза по БНТ министърът на финансите Владислав Горанов.

В момента, в който правителството подаде оставка, всички внесени законопроекти автоматично се заличават, заяви още министърът. 

Той посочи, че ако се стигне дотам, че кандидатът на ГЕРБ за президент не успее да спечели и на балотажа, в нощта на изборите управляващите ще преценят и ще се окаже, че българският народ не подкрепя това, което прави правителството.

По думите на Горанов в този случай правителството няма основание да остане в изпълнителната власт и ще трябва да се правят нови избори.

Владислав Горанов разтълкува резултатите от първия тур на президентските избори, като каза, че явно “хората не харесват това, което политиците им предлагат и искат промяна”.

В отговор на въпрос Горанов обясни, че промяната, която “сме готови да предложим, е левият кандидат, подкрепен от БСП и ДПС и всичко, което те им предлагат като политика”.

Ако БСП може да им предложи решения, ние ще освободим изпълнителната власт, заяви той.

Финансовият министър каза още, че външният дълг в края на тази година ще е 20-25 % от брутния вътрешен продукт, като следващата година ще намалее. Той подчерта, че при балансиран бюджет няма причина да се трупат нови дългове. Страната ни е в челните места по най-нисък дълг, подчерта още Горанов.

Той отбеляза, че при евентуална смяна на управлението няма гаранция, че добрата събираемост на приходите ще продължи. “Нямаме никаква увереност, че ако се прекратят усилията, които в момента се полагат за борбата с контрабандата, изплащането на данъците и координацията между правосъдие, данъчни, митници, ще продължат да влизат тези милиарди в хазната”, каза той.

Относно предстоящия балотаж Горанов каза, че гласуването в неделя не е гласуване за президент, а за модел на управление. Като грешка в кампанията той посочи, че фокусът бил изместен от президентските пълномощия, към по-общи политически проблеми.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 2
fri
преди 7 години
Ч аз си бях помислила за 13-ти, но не се сетих, че и бюлетината е 13Чудесно съвпадение. Дано да ни е на късмет и той да е нашият "Тръмп"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
Alee
преди 7 години
Aлоооо, кой е Бай Х.й 2 бе?! Този си е същинска пу..а, а бай Х 2 е кака ти Цецка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 1
Tobywolf
преди 7 години
От години Дянковци, Горановци и производни ни прилагат елементарни бюджетни трикове - подценена приходна част, за да се формира тлъст бюджетен излишък.. Защо ли? Ами защото излишъкът може да се раздава на правилните Ора без санкция на парламента, т. е. пладнешка "законна" кражба... Да ви таковам и стабилитета, и бюджета ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 2
obafeme
преди 7 години
Горане, Владко, подавайте оставка и спри да пречиш на бизнеса!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
Mito Karamitov
преди 7 години
Крето, пак ли ти бе - не си ли в Орандовци вече:))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
ceneto
преди 7 години
ич не ми е на *** за стабилитета на интернет троловете, възхвалители на бай уи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 15
s3
преди 7 години
Лошо ще бъде да се подава оставка и да се сложи край на стабилитета. Дано народа да се замисли и да пряви разум, като в неделя подкрепим масово г-жа Цецка Цачева и така гласуваме за запазване на стабилитета и статуквото. Вече 8г. свикнахме да имаме стабилитет и го възприемаме като даденост, но ако се провалим на изборите и останем без добро управление, тогава ще разберем истината, че положението може да стане лошо и да загубим евроатлантическите постижения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
watergateory
преди 7 години
Жалко ко..ленце, мултимилионери станахте всички боклу.и там! Една румънска прокуратура и съд и бял ден няма да видите!Ей Бай Х.й номер 2, кой ще плашиш бе некадърник? Нескопосник!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
national power
преди 7 години
какъв черешар бе обикновен дъбнишки ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
kalendar
преди 7 години
Да се цитирам, че нещо ни преместихте коментарите:"на Горанов му препоръчвам да си прочете Конституцията-ако не се внесе бюджета то се ползва бюджета за тая година. До промяна, която може да стане по всяко време. Първата година на тяхното управление 2009 ревяха, че някой друг им е приемал бюджета и поправките в него бяха над 200 пъти. И нали се сещате, че ако знаят, че се махат ще заложат маса мини. Та...по-хубаво да не приемат бюджета."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още