IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без "социални експерименти" с Бюджет 2017 г., призовава Диана Йорданова от ГЕРБ

Идеята минималната пенсия да стане 300 лева няма "да взриви бюджета", коментира Христиан Митев

14:30 | 20.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Искрено се надявам между първо и второ четене на Бюджет 2017 да не се правят социални експерименти, коментира пред БНР Диана Йорданова от ГЕРБ, която е заместник-председател на бюджетната комисия в Народното събрание.

Тя припомни, че приемането на бюджета е от изключителна важност, както и че Румъния, която често е давана като положителен пример, сега заради проблемите си, свързани с бюджета, е смятана за лош такъв. Йорданова коментира, че се надява този път България да се поучи от лошия модел и да не го прилага.

От своя страна Георги Търновалийски от БСП, който е член на парламентарната бюджетна комисия, заяви, че социалистите няма да внасят предложения между първо и второ четене и обмислят единствено дали може да предложат реалистичен вариант за увеличаване на средствата за наука. 

Търновалийски потвърди също така, че „БСП лява България“ няма да подкрепи Бюджет 2017 в пленарната зала, но смята, че той ще бъде приет. Според него има достатъчно мнозинство, което ще приеме бюджета във вида, в който е бил приет и на първо четене.

Минималната пенсия

Преди второ четене Патриотичният фронт ще внесе своите предложения за увеличаване на пенсиите и за увеличаване на финансирането за наука и култура, обясни Христиан Митев, който също е член на парламентарната бюджетна комисия.

Митев не смята, че идеята на на ПФ минималната пенсия да стане 300 лева „ще взриви бюджета“, както прогнозира Менда Стоянова от ГЕРБ.

„Въпрос на приоритети е в бюджета за какво ще бъдат отделяни средства  - дали ще отделяме повече средства, примерно, за саниране или ще отделим повече средства за това увеличаване на най-ниските пенсии, които гарантират  буквално оцеляване на тези лица....И тук говоря за пенсии за осигурителен стаж и възраст, не социални пенсии, не инвалидни пенсии“, коментира още Митев.

От своя страна Търновалийски потвърди, че в момента няма как БСП да подкрепи това предложение, но в бъдеще партията е готова да обсъди подобни експертно обосновани мерки за увеличаване на пенсиите, но пропорционално, а не само на най-ниските.

Той смята, че предложението, направено по този начин – за увеличение на минималната пенсия на 300 лева, няма как да бъде подкрепено от БСП. Въпреки, че е справедливо към получаващите пенсии, които живеят под прага на бедността, то няма е такова спрямо останалите пенсионери, които са плащали осигуровки и няма да получат увеличение.

Йорданова посочва, че пенсиите растат бавно, като има двойно увеличение на средната пенсия от 2007 г. досега. По думите ѝ има развиване на мрежата на социалните услуги. Освен това тя припомни, че когато се правят предложения, разчетите трябва да включват не само откъде ще дойдат средствата за увеличение на най-ниските пенсии, но трябва да се мисли и за пропорционален ръст на останалите.

Ако това предложение се гласува, то ще има „ефекта на снежна топка“ и ще доведе до „счупване на пенсионния модел“, категорична е тя.

Христиан Митев смята, че е необходима сериозна реформа в пенсионната система, най-вече на инвалидните пенсии. По думите на Диана Йорданова от ГЕРБ вече са започнали реформа в системата в ТЕЛК.

Бюджет за наука и култура

Диана Йорданова твърди още, че упреците, че науката е неглижирана в новия бюджет, са несправедливи. Според нея са заделени 5 млн. лева за увеличение на заплатите в БАН, като има средства и по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ (НОИР), а те могат да се ползват за наука. Освен това са предвидени 350 млн. евро за финансиране именно на ОП „НОИР“

Георги Търновалийски обаче подчертава, че българските учени са изключително нископлатени, но отново, за да се избегнат обвинения в популизъм, от БСП няма да правят предложения между първо и второ четене на Бюджет 2017. Все пак е възможно да обмислят и да подкрепят предложения, които са в полза на финансирането на науката.

Христиан Митев разкри, че е получил писмо от Асоциацията на музеите с искане да се заделят повече средства за тях, а от Патриотичния фронт ще предложат между първо и второ четене да се повишат парите в бюджета за култура и наука.

Митев смята, че има достатъчно резерви, а допълнителни средства могат да дойдат от приходите, тъй като в проектобюджета те са подценени. Йорданова оспорва това и твърди, че няма откъде да дойдат пари без да се намалят заплати в други сектори, а целта на бюджета е да бъде балансиран.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:12 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
atanas3546
преди 7 години
Без минималната стойност, жълтите павета ще станат червени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още