IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Не е ясно дали ГЕРБ загуби от това, че не спечели президентските избори

Ако някой се изкуши да си играе с бюджета за 2017 г., ще се разбере от всички, коментира финансовият министър

21:34 | 18.11.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Финансовият министър Владислав Горанов. <em>Снимка: БТА</em></p>

Финансовият министър Владислав Горанов. Снимка: БТА

Не е ясно дали ГЕРБ загуби от това, че не спечели президентските избори. Това коментира министърът на финансите Владислав Горанов в предаването “Панорама” на БНТ.

Нямаме кредит в тази конфигурация на Народното събрание да носим отговорност за управлението, посочи той, като допълни, че през втората година от мандата на правителството от ГЕРБ са се подчинявали на “капризите” на партиите, които са били готови да ревизират подкрепата си за кабинета.

За икономиката Горанов посочи, че е в подем и подчерта, че двете години от управлението не са загубено време за разлика от времето на управлението на предишното правителство и българската икономика е една от най-бързо растящите в Европейския съюз (ЕС).

Що се отнася до бюджета за 2017 г., финансовият министър изтъкна, че той е минал в Народното събрание на първо четене с гласовете на партиите, които подкрепят правителството. Той определи подкрепата им като достойно решение, с което носят обща отговорност за управлението, въпреки ситуацията.

“Стигнахме дотам да настояваме да се приеме бюджет, изготвен от нашето мнозинство и от правителство в оставка, само и само да знаем, че поне още една година финансовият план на държавата ще е ясен”, коментира Владислав Горанов. “Важно е държавата да има прилична перспектива”, допълни той.

Горанов посочи, че ГЕРБ не са ползвали бюджета с популистки цели, защото по време на кампанията кандидатът на партията не се е изкушил да излезе извън рамката на правомощията й.

Той допълни, че не е било възможно ГЕРБ да чака 13 ноември, за да каже какво ще заложи в бюджета за 2017 г., макар и да са се опитали да се пазят от това бюджетът да е инструмент за правене на политика по повод на президентската кампания.

Финансовият министър посочи, че има уверението на отговорните партии, че няма да правят социални експерименти с бюджета преди второто четене. Ако някой се изкуши да си играе, ще се разбере от всички, коментира той.

“Не е редно, особено когато се очаква няколко месеца да имаме изпълнителна власт, подчинена на президента, да допускаме под съмнение да се поставя финансовия план на държавата”, каза още Горанов.

Той подчерта, че с бюджета се увеличават някои доходи, запазва се стабилността, намалява се дългът на държавата заради заложените по-големи погашения, запазва се “функционирането на една модерна държава, една от най-добрите по растеж”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
"Не ми се спори с господина, който е реагирал на моите думи, защото на толкова примитивни представи за дясна икономика няма смисъл да се реагира."Хихи... Правилно! Първо, не е съвсем сигурно, че е господин. Дълго време писа и в женски род от друг акаунт. Най-вероятно е от новото безполово поколение. Едно време при червените имаше някакви "ленински, сталински, стахановски" поколения, а сега има "холивудско" - и там всички са или добри, или лоши.И всички са с дясно мислене, щото с дясната ръка си получават фиша за заплатата, докато с лявата стискат телефона.... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
съни(тя)
преди 7 години
++ " В теорията на класическата пазарна икономика (и капитализъм) има едно понятие за рublic goods, в които влизат наука, образование, здравеопазване. Е, ние като "най-десни" сме на светлинни години зад страните размера на R&D в ЕС, относителния дял за наука и образование към БВП."Няма развита икономика без силни научни и изследователски центрове!Средният % за Наука(отделно е Образованието) в тези страни е 3% от БВП, за някои и 4-5%...Швеция, напр. За Германия милиардите, които се изсипват се споделят от държавата и различни фондове.Друг от проблемите в Науката са традициите и години труд, за да има масов ефект резултатът. Лесно се съсипва, но трудно се изгражда.Умовете ни изтичат към развитите страни, а ние оставаме едни перманентно бедни потребители ...Само нагъл *** може да попита учените - "Ако ви дам 1 лев, срещу него колко ще произведете?"Цитирам Горанов. Същият обаче, не търси никаква ефективност на държавните услуги.Същата съсипия се прави и в образованието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
serafima
преди 7 години
Не ми е интересен Горанов, възпитаника на Свищовската академия. Него на място го пращаше Дянков, но в царството на слепите и едноокия е цар. Не ми се спори с господина, който е реагирал на моите думи, защото на толкова примитивни представи за дясна икономика няма смисъл да се реагира. В теорията на класическата пазарна икономика (и капитализъм) има едно понятие за рublic goods, в които влизат наука, образование, здравеопазване. Е, ние като "най-десни" сме на светлинни години зад страните размера на R&D в ЕС, относителния дял за наука и образование към БВП. На сравнимо ниво с тях бяхме до 1989 г. В същото време тези страни продължават да вървят напред, което означава, че ние още повече изоставаме. Темата е много обширна и за съжаление много тъжна. За чалгазирания и опростачен народ, който не разбира вече смисъла на националната наука, за изродените политики, които още повече ни тикат към дъното при все понякога купешките и модернистични приказки за технологични паркове и т.н. Но нейсе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
redcretin
преди 7 години
Черешаря да прави изказвания е меко казано нелепо. Това некадърно човече, способно единствено да зяпа на борсата за череши...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 5
Ironhorse
преди 7 години
Уважаема Серафима,да цитираш "грешката" Чобанов е форма на извращение. Не е случайно, че и в твоят пост няма факти.Второ : тук е форуим на хора с дясно мислеве (надявам се), които знаем, че доходи създава икономиката, а държавата ги потребява.Професорите от БАН и други държавни институти и университети, ако искат повече пари, да създават интелектуален продукт, да търсят финансиране, както от частни бизнес структури, така и от фондовете на ЕС. Те са многомилиардни. Да не говорим, че Гугъл постоянно дарява пари за наука. Обаче "професорите" са станали тунеядци и искат пари на калпак.И да ГЕРБ въобще не са цвете за мирисане, но икономиката върви. Докато БСП/ДПС доказаха, че буквално разоряват държавата и хората.И все пак, ако не си доволен от нещо имаш два варианта:ако ти е по силите да го промениш;ако не е по силите ти да си промениш възприятието си и да продължиш напред.Света не е справедлив НИКЪДЕ.Богатите могат да променят света, но не искат, а бедните искат, но не могат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 13
serafima
преди 7 години
Много витиевати фрази пускаш, Горанов. Хайде да се върнем в това, за което ти плащат. Беше направил аритметична грешка в бюджета с цели 2.2 млрд. лева, която откри Чобанов. И понеже си много устат към учените, които работят при унизително заплащане, като им даваш за пример професорите в една далечна страна, които работят като шофьори на тирове, те питам: като ББ ви разпилее, какво ще правиш, като нито за шофьор ставаш, нито можа да се направиш докторантурата в УНСС. Елементарно, нали? Аман от некадърници в управляващата партия, които се натискат да бъдат в челните редици на управлението (и благините). Е не сте това, за което се мислите и не сте непрозрачни за хората, за да ви се възхищават на илюзорното. Всичко се връща, пише в библията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още