IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Бюджетът за 2016 г. ще приключи с излишък

С последните решения и заседания на Министерски съвет не се отпускат много средства, категоричен е финансовият министър

14:02 | 23.11.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Владислав Горанов.<em> Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Владислав Горанов. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Бюджетът за тази година ще завърши с излишък, въпреки че бе планирано хазната през 2016 г. да бъде на минус с 1,7 млрд. лв.  Това каза пред журналисти министърът на финансите в оставка Владислав Горанов, цитиран от агенция "Фокус", по повод твърденията, че на последните  заседания на кабинета се раздават огромни суми пари.

По данни на Министерство на финансите към края на октомври излишъкът по консолидираната фискална програма е в размер 3,4 млрд. лв. 

Във връзка с това дали се притеснява, че вече има министри от кабинета, които са с обвинения, Горанов отговори: "Защо трябва да ме впечатлява? Ако има нещо нередно и е констатирано, трябва да се разследва. Докато нещата са по правилата, писани в законите, никога не ме притеснява".

Само на днешното заседание кабинетът одобри допълнителни разходи и трансфери за близо 70 млн. лв. 

Допълнителни разходи до 54,6 млн. лв. се отпускат по бюджета на Министерството на отбраната за осигуряване на летателната годност на самолетите МиГ-29. Това е вторият транш от предвидените в централния бюджет средства за проекта. Първият – от 15,395 млн. лв., беше отпуснат в началото на този месец, съобщи Dnes.bg.

По бюджета на Сметната палата са одобрени 140 хил. лв. допълнителни разходи за изплащане на обезщетения за 2016 г. Други 442 хил. лв. отиват по бюджета на Комисията за финансов надзор за заплащане на дължимите вноски за членски внос към Европейския орган за ценни книжа и пазари и Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване. 

За Института по океанология към БАН са предназначени 1,1 млн. лв. за ремонт на научно-изследователския кораб "Академик".

Централната избирателна комисия ще получи 250 хил. лв. за информационно осигуряване на президентските избори, а Министерството на външните работи – 1,6 млн. лв. за организиране на вота и националния референдум в чужбина.

Общините ще получат 2,389 млн. лв. за неотложни ремонти и още 8 млн. лв. във връзка с оптимизиране на училищната мрежа.

Допълнителни 3,5 млн. лв. по бюджета на екоминистерството в полза на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) са одобрени на днешното заседание на кабинета в оставка. 
Средствата са за пилотната схема на инвестиционната програма „Минерални води“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
Тава е
преди 7 години
Най-успешно провежданият ГЕНОЦИД , и наглите очакват овации!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Иван Митев
преди 7 години
ГЕРБ приемаха държавен бюджет без да зачитат наличие на сгрешена парична система и по собствена воля подсигуриха провал за правителството на г-н Бойко Борисов.Бюджетът за 2016 г. е със съдържание, при което, колкото по-добре се изпълнява, толкова по-силен потенциал за множество катастрофални кризи се развива и съпътстващите злини са по-болезнени.Същественото за спасение от актуални злини е каква (сгрешена или подобрена) парична система се прилага.За устойчив обществен просперитет е необходим бюджет при подобрена парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
Веск
преди 7 години
Звучи ми като - най-сетне през втория мандат ги научихме да стоят гладни, ама пък много ритат на избори, ама пък гладни, ама ритат....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още