IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът в оставка одобри 3,5 млн. лв. за инвестиционната програма "Минерални води“

Програмата ще финансира екологични общински проекти за оползотворяване на топлинната енергия на минералните води

13:27 | 23.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Допълнителни трансфери по бюджета на екоминистерството в полза на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) са одобрени на днешното заседание на кабинета в оставка. 

С измененията ПУДООС следва да предостави на Националния доверителен екофонд 3,5 млн. лв. за пилотната схема на инвестиционната програма „Минерални води“, съобщи пресцентърът на Министерския съвет. 

Програмата ще финансира екологични общински проекти за оползотворяване на топлинната енергия на минералните води и като резултат – директно или индиректно намаляване на емисиите на парникови газове. Ще финансира и част от инвестициите за ефективното използване на изворите.

"Това е наша инициатива, на която изключително много държим, защото искаме да осигурим възможност на общините да развият потенциала на находищата на минерални води", заяви ресорният министър в оставка Ивелина Василева пред журналисти в МС, уточнява Dnes.bg.

По думите й тези средства могат да се ползват за модернизиране на мрежата вътре в населените места, на съоръженията за водочерпене или довеждащата мрежа, така че да могат в пълна степен да се реализират икономически дейности на територията на населените места. Безвъзмездното финансиране е 50%, а останалите пари общините могат да осигурят или чрез собствените си бюджети, или чрез кредити, на които ще бъдат покрити лихвите.

Василева обясни, че те могат да формират и публично-частни партньорства, за да развиват СПА туризъм, балнеолечение, спортни дейности и др. "Това е огромна възможност за българските общини, защото България е изключително богата на този ресурс и трябва да бъде използван потенциалът му", посочи тя.

МОСВ очаква проектни предложения от местните власти, които имат срок за това до 16 декември. Програмата ще се реализира от националния доверителен екофонд.

Допълнително разходната част по бюджета на МОСВ е увеличена с 1,5 млн. лв. Това се налага с цел погасяване на възникнало задължение след влязло в сила решение по международно арбитражно дело от 2007 г. Сумата представлява обезщетение за вреди, произтичащи от разходите, направени поради грешки и пропуски в тръжната документация и в проектите за строителство на сметище Перник.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още