IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма конфликт на интереси с одиторската фирма по сделката за ТБ „Виктория“

"АФА" ООД е само посредник, твърдят синдиците на обявената в несъстоятелност КТБ

15:01 | 02.12.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: ТБ &quot;Виктория&quot;</em></p>

Снимка: ТБ "Виктория"

Няма конфликт на интереси с одиторската фирма „АФА“ ООД, която консултира синдиците на „Корпоративна търговска банка“ АД по продажбата на банка "Виктория" ЕАД. Това става ясно от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов на депутатско питане.

ТБ „Виктория“ е собственост на обявената в несъстоятелност КТБ.

Според публикация във вестник „Банкеръ“ офертите за покупката на ТБ "Виктория“ се изпращат до "АФА" ООД. Дружеството обаче е избрано за одитор на „Търговска банка Д“ АД, която след консултации с продавача и БНБ, е определена за стратегически инвеститор по продажбата на ТБ "Виктория".

„Ако информацията се потвърди, излиза, че продавачът се консултира с одитора на единия от допуснатите за наддаване купувачи. Освен това, публично достъпна информация е и, че консултантът по продажбата "АФА" ООД е свързан с продаваната банка още от 2014 г., когато заедно с Ernst&Young и Deloite е участвал в процеса по оценка на нейните и на КТБ активи във връзка с поставянето им под особен надзор. Моля да проверите дали предоставената информация е достоверна и ако е така, не считате ли че има потенциален конфликт на интереси за консултанта на продавача, участващ и в други качества“, питат депутатите от Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров. 

Тъй като Владислав Горанов не упражнява текущ контрол по производство по банкова несъстоятелност и не разполага с конкретна информация относно продажбата, той е изпратил запитване до синдиците на КТБ чрез Фонда за гарантиране на влоговете.

От получения отговор става ясно, че „АФА“ ООД е ангажирана за консултантски услуги, свързани с продажбата на акциите от капитала на ТБ „Виктория“ по силата на сключен договор за консултантски услуги от 11.08.2015 г.

Отношението във връзка с извършването на тези услуги впоследствие се прецизира и в два договора за консултации, сключени с „АФА“ ООД, съответно на 07.12.2015 г. и на 23.08.2016 г. Обхватът на предоставяните консултантски услуги е насочен към организирането, наблюдението и администрирането на процеса по продажбата, включително координирането на процедурите, информацията и комуникацията между всички участници в процеса. Съгласно поетите с договорите ангажименти „АФА“ ООД не участва под никаква форма и не може да повлияе на инвестиционните решения на потенциалните инвеститори, заявили намерение да закупят акции от капитала на банка „Виктория“, пише в становището на Фонда за гарантиране на влоговете.

Според синдиците на КТБ изрично в договорите е уговорено, че тези консултантски услуги не представляват по никакъв начин каквато и да е било форма на посреднически услуги по продажбата, както и не включват предоставянето на одиторски, данъчни и правни услуги, нито изразяване на независимо мнение за всички съществуващи решения на възложителите по отношение на потенциалната сделка или поемане на задължения към трети лица.

„Съгласно приетата от нас процедура, поканените за следващия етап Българо-Американска кредитна банка и „Търговкса Банка Д“ са уведомени, че цялата комуникация по процеса на продажбата следва да се осъществява пряко с нас с качеството ни на лица, осъществяващи правомощията на синдик на КТБ“, е записано още в отговора.

Казано иначе, „АФА“ ООД не играят решаваща роля върху предстоящата сделка, тъй като не биха могли да повлияят върху оценката на офертите, определянето на стратегиите и потенциалните цени за продажбата на банка „Виктория“, а функцията им е само посредническа.

Припомняме, че процедурата по продажбата на ТБ „Виктория“ стартира в края на 2015 г., когато Фондът за гарантиране на влоговете в банките даде зелена светлина на синдиците. След последвалите промени в капиталовите показатели на банката потенциалните инвеститори имаха срок до 18 април да заявят своя интерес. Но продажбата се отложи за след резултатите от проверката на качеството на активите и стрес теста, които може би ще бъдат от полза за потенциалните купувачи на банката.

За продажба са обявени 100% от капитала на банката и задълженията й към КТБ. Последните се свиват с 29,929 млн. лв., или с 25%. Към 31 декември 2015 г. те бяха в размер на 117,1 млн. лв. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
i_hristov
преди 7 години
Вместо да се занимават с глупости, по добре да започнат да работят по процедурата за екстрадиране на Цветан Василев и вкарването му в затвора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
needle
преди 7 години
Където се спомене КТБ, значи има нещо гнило, това твърди новата народна поговорка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
marto76
преди 7 години
Одитори, съд и прокуратура не намериха и конфликт на интереси в пирамидата КТБ на Цветан Василев, така че не сме очаквали нещо друго да се случи и тук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още