IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковите клиенти търсят заеми в левове, държат средно по 5 400 лева на влог

Ще продължи тенденцията на пазара на потребителски кредити да се предлагат все повече продукти за рефинансиране и с по-дълъг матуритет, прогнозират експерти

18:22 | 29.12.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Ипотечното и потребителското кредитиране в България нарастват през 2016 г. на фона на раздвижване на жилищния пазар. Обемът на ипотечни кредити в банковата система отбелязва ръст от 1% през изминалата година, а понижението на лихвените нива достигна 88 базисни точки от началото на годината и през октомври средният лихвен процент при новоотпуснатите ипотечни кредити е 4,69%.

Ръст се наблюдава и при новоотпуснатите потребителски кредити, както и постепенно намаление на лихвените нива, откроиха тенденциите в кредитирането през изминалата година анализатори на УниКредит Булбанк.

Въз основа на своите наблюдения и данни за пазара експертите на банката констатират, че през тази година общият обем кредити за граждани и домакинства в банковия сектор бележи ръст от 0,9% на годишна база и достига 18,49 млрд. лв. към октомври (според статистика на БНБ).

Интерес към заеми с по-дълъг срок на издължаване

Растежът е основно при потребителските кредити с по-дълъг матуритет и при ипотечните кредити.

„Наблюденията ни показват, че все повече потребители избират кредити в лева. Обемът на отпуснати ипотечни кредити във валута е едва 15%. Средният размер на отпуснатите ипотечни кредити е 82 хил. лева, при срок за изплащане 22 години. Около 85% от финансираните покупки са на апартаменти и около 14% на еднофамилни къщи“, коментира Крум Алексиев, директор на управление „Маркетинг и клиентски сегменти“ във финансовата институция.

Според данни на агенциите за недвижими имоти в страната пазарът на жилищни имоти отбелязва значителен ръст, като търсенето надхвърля предлагането. Налице е засилен интерес към тристайни и многостайни жилища, коментират от бранша. Според експертите това се дължи на интереса на купувачи, които вземат жилище за собствено ползване, а не с цел инвестиция.

„По отношение на ценовите предложения конкуренцията на банковия пазар предложи постоянно намаление на лихвените нива, с фокус към промоционални предложения и ясна тенденция към индивидуално договаряни условия“, посочи Крум Алексиев.

Той изчисли, че в условията на сериозна конкуренция УниКредит Булбанк запазва пазарния си дял от 19% при ипотечните кредити.

"Кредитополучателите имат възможност и да предоговарят ценовите условия по техния ипотечен кредит, като за първото предоговаряне не дължат такса", информира още той.

Потребителски кредити с по-ниски лихви

На пазара на потребителски кредити тенденцията е сходна с тази на ипотечните – наблюдава се ръст при новоотпуснатите кредити и постепенно намаление на лихвените нива. Общо отпуснатите през 2016 г. потребителски кредити от банките са в размер на 2,678 млрд. лева и 75,8 млн. евро.

Експертите на УниКредит Булбанк отбелязват 10,1% ръст в новите продажби в сравнение с края на 2015 г.

"Кредитите обикновено се теглят за покриване на по-големи разходи за домакинството - ремонт, закупуване на автомобил, доплащане на недвижим имот или рефинансиране на задължения в други банки с цел обединяване на вноските", показват наблюденията на специалистите.

Според тях продължава тенденцията на пазара на потребителски кредити да се предлагат все повече продукти за рефинансиране с цел обединение на текущи задължения при по-добри ценови условия, както и за доплащане на покупка на недвижим имот.

„През 2017 г. ще се запази тенденцията за повишено предлагане и конкуренция между финансовите институции“, прогнозира Крум Алексиев. –"Атрактивните оферти с ясни и прозрачни условия в съчетание със стабилния трудов пазар ще запазят тренда на нарастване на кредитирането, като ще стимулират домакинствата за покупки на нови жилища. Очакванията са догодина да се запази и тенденцията за бавно намаляване на лихвените проценти по потребителски и ипотечни кредити, като ще продължи да се увеличава делът на клиентите, които търсят рефинансиране за обединяване на задължения при по-добри условия.“

Депозити с кратък матуритет

През 2016 г. се запази тенденцията към увеличение на привлечените средства, което доведе до по-висока ликвидност на банковата система. Продължи и намалението на лихвените проценти, повлияно от политиката на Европейската централна банка.

Ръстът на депозитите за домакинствата е 1,8%, спрямо същия период през 2015 г., а общото увеличение на привлечените средства е 7,2%, според статистиката на  БНБ.

„От началото на годината намалението на лихвените проценти по срочни депозити е с 0,6%, като през октомври 2016 г. средната лихва за домакинства е 0,63%. Очакваме трендът на намаление да се запази", посочи Алексиев.

Увеличил се е средният размер на спестяванията в банковата система и през тази година клиентите държат средно 5 400 лева влог. През 2015 г. сумата беше 4 900 лева.

Предпочитанията са към депозити с кратък матуритет, показват изчисленията на експертите.

Те откроиха и друга актуална тенденция на пазара на депозити, според която се увеличава обемът на спестяванията в лева спрямо този в чужда валута.

„В търсене на по-добра доходност депозантите  все повече  променят традиционното си мислене при дългосрочно спестяване и търсят по-рационални решения за средствата си“, твърди Алексиев.

По думите му те се възползват от продукти, чиято цел е по-добра диверсификация на спестяванията – взаимни фондовe, спестовни застраховки и пенсионно осигуряване, които се отличават с дългосрочен характер и умерен риск.

„Драстични промени в поведението на домакинствата през следващата година едва ли ще се наблюдават“, убедени са в УниКредит Булбанк.

В очакване на по-голяма доходност

Анализаторите на най-голямата българска банка очакват да се запази високата норма на спестяване въпреки понижаващите се лихвени проценти по депозитите.

Те обаче препоръчват свободните пари да се насочват към алтернативни продукти с по-висока доходност и по-дълъг хоризонт на инвестиране, като взаимни фондове, допълнително пенсионно осигуряване и животозастраховки със спестовен характер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
kloynat
преди 7 години
мушмороците тьрсят кредити в бг кинти надяваики се 4е в слу4аи на криза в бг банките да се полу4и обезценяване на бг лева и така да няма какво да врьщат еее безплатен обяд няма имаше в соц лагера по живково време но Живков ве4е го няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
kloynat
преди 7 години
мушмороците тьрсят кредити в бг кинти надяваики се 4е в слу4аи на криза в бг банките да се полу4и обезценяване на бг лева и така да няма какво да врьщат еее безплатен обяд няма имаше в соц лагера по живково време но Живков ве4е го няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още