IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красимир Ангарски влиза в Надзорния съвет на Българската банка за развитие

Финансистът заема мястото на Кирил Ананиев

14:49 | 06.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: ББР</em></p>

Снимка: ББР

Финансистът Красимир Ангарски бе избран за член на Надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР) на извънредно общо събрание на акционерите. Той влиза на мястото на Кирил Ананиев, който бе назначен за министър на финансите в служебното правителство и според законовите разпоредби няма право да бъде член на Надзорния съвет на ББР, собственик на 99,9% от капитала на която е държавата в лицето на Министерството на финансите, съобщиха още от ведомството.

Припомняме, че само преди няколко дни Красимир Ангарски обяви пред БНР, че валутният борд вече пречи на икономическото развитие на България и страната ни твърде дълго търпи ограниченията на този тип система. Според него валутният борд в момента не е необходим и води до загуба на растеж, брутен вътрешен продукт и ниски доходи. 

Той припомни, че от години страната ни изпълнява всички изисквания на Маастрихтските критерии и би трябвало да можем бързо да влезем в еврозоната. Ангарски обаче предупреди, че ако страната ни излезе от валутния борд, без да се присъедини към еврозоната, е възможно валутният курс да се промени и спестяванията на хората да се обезценят.

Красимир Ангарски започва работа в Министерството на финансите през 1980 г. През 1994-1995 г. е изпълнителен директор на Банковата консолидационна компания, участва в ръководството на различни държавни предприятия. От 24 март до 21 май 1997 г. е министър без портфейл в кабинета на Стефан Софиянски и участва активно в подготовката за въвеждането на валутния борд. Бил е ръководител на групата за разработване на законите за валутния борд.

След това става секретар по икономическите въпроси на президента Петър Стоянов. През 2001-2004 г. Красимир Ангарски е изпълнителен директор на Банка ДСК, а в началото на 2005 г. оглавява ДЗИ Банк. В началото на 2007 г. става съветник в Пощенска банка. Преподава в Университета за национално и световно стопанство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още