IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН спря временно закупуването на акции на Булстрад от Ти Би Ай България

ЗАД „Асет Иншурънс” ще извършва застрахователна дейност на територията на девет страни от ЕС

15:01 | 08.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Вероятното сваляне на ЗАД Булстрад Виена иншурънс груп АД от борсата след подаденото от основния акционер Ти Би Ай България ЕАД търгово предложение до неконтролираните от него 0,62 на сто, ще се забави.

Причината е фактът, че Комисията за финансов надзор (КФН) издаде временна забрана за публикуване на търговото предложение от „Ти Би Ай България” ЕАД чрез инвестиционен посредник „Д.И.С.Л. Секюритийс” АД  от останалите акционери на дружеството. Hidden Field

Според данните в търговото предложение обект на изкупуване са 19 559 броя акции от капитала на ЗАД „Булстрад Виена Иншурънс Груп”, представляващи 0,62% от капитала на дружеството, става ясно от съобщението на регулатора.

Предложената търгова цена бе 31,11 лв., но текущата борсова цена по време на обявяването през май бе по-висока и самото обявяване доведе до спад в борсовата цена с 14,42% само в първия ден на обявлението.
Към 27 април 2017 г. ЗАД Булстрад ВИГ имаше 237 акционера, от които 48 са юридически лица и 189 физически лица

Ти Би Ай България ЕАД е обявило потенциално намерение да отпише Булстрад от регистъра на публичните дружества към КФН. 

Бордът на директорите на ЗАД „Булстрад Виена Иншурънс Груп”, ръководен от главния изпълнителен директор Недялко Чандъров, очаква приемането на търговото предложение да има благоприятни последици  да дружеството.

„Желанието на „Ти Би Ай България” да увеличи участието си в капитала на Булстрад отразява стратегическата ангажираност на търговия предложител към бъдещето на Булстрад. Следователно можем да продължим да разчитаме на „Ти Би Ай България”, част от Виена Иншурънс Груп, като акционер и стратегически партньор“, пише в становище към търговото предложение. От него се разбира, че „Ти Би Ай България” не предвижда промени  в стратегическите си планове относно Булстрад, които да засегнат дейността на застрахователя и служителите.

ЗАД Булстрад ВИГ отчита 1,75 млн. лв. нетна печалба за първото тримесечие на 2017 г., при печалба от 1,11 млн. лв. за същия период на 2016 г. Брутните записани премии възлизат на 57,22 млн. лв. при спад с 6,3% на годишна база.

Собственият капитал към 31 март 2017 г. е 66,5 млн. лв. Пазарната капитализация според последната цена от 17 май 2017 г. е 127,9 млн. лв. при спад с 32,84% на годишна база.

Investor.bg припомня, че на 15 май „Ти Би Ай България” предложи на управителния съвет на Булстрад търгово предложение до акционерите. 

Това е поредното дружество, което предприема стъпки към отписване от борсовата търговия. В последните месеци това направиха още Биовет АД, Велде АД (бивше Лесопласт), Евроинс, Унипак, Дружба стъкларски заводи, Унифарм и Складова техника.

След сливане Албена инвест холдинг АД се вля в Албена АД, а Медика АД се планира да се влее в Софарма АД.

На заседанието си днес КФН прие нов правилник за устройството и дейността си, който ще бъде бъде публикуван в Държавен вестник.

Комисията, ръководена от Карина Караиванова, прие и програма за нормативната си дейност за второто полугодие (1 юли – 31 декември 2017 г.). 

Тя одобри преобразуването чрез вливане на „Евроинс-Здравно осигуряване” ЗЕАД в „ЗД ЕИГ РЕ” ЕАД.

"Ще се повиши допълнително капитала и платежоспособността на една от водещите застрахователни групи в Югоизточна Европа - „Евроинс Иншурънс Груп"" , увериха от компанията след решението на КФН.

След вливането на „Евроинс-Здравно Осигуряване“ ЕАД в „ЗД ЕИГ Ре“ ЕАД (предишно наименование „ХДИ Застраховане“) капиталът на дружеството ще се увеличи с 5 млн. лева до 16,3 млн. лева. По този начин „ЗД ЕИГ Ре“ ще рпазполага със солиден буфер, който ще надхвърля значително капиталовото изискване за платежоспособност и минималното капиталово изискване – двата ключови показателя за стабилност в застрахователния сектор.

Евроинс Иншурънс Груп ще развива дейност в България чрез три дружества - „ЗД Евроинс“ АД, „Евроинс Живот“ ЕАД и „ЗД ЕИГ Ре“ ЕАД, които ще предлагат пълния спектър от застрахователни и презастрахователни услуги. Бизнесът със здравните застраховки ще бъде поет от специализирана в общото застраховане „ЗД Евроинс“ АД.

КФН изпраща писмо от „Кей Джей Кей Фънд II“ за предоставяне на допълнителни документи във връзка със заявлението им за увеличаване на непряко участие на „Кей Джей Кей Фънд II” в капитала на застрахователните дружества от групата на Евроинс Иншурънс груп АД, гласи друго решение на финансовия регулатор.

Комисията и изпраща уведомление до компетентните органи на Кралство Белгия, Република Кипър, Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия, Федерална Република Германия, Кралство Нидерландия, Република Австрия, Република Малта, Република Франция и Република Италия относно намерението на ЗАД „Асет Иншурънс” АД да извършва застрахователна дейност при условията на свободата на предоставяне на услуги на териториите им.

КФН отказа да предостави на ЗК „Лев Инс” АД административната услуга утвърждаване на избора на „Атлас одитинг” ООД и „Захаринова и партньори” като одитори по чл. 101, ал.1 от КЗ, както и спира производството до заплащането на сумата  от 40,768 хил. лева, натрупани от имуществени санкции по влезли в сила наказателни постановления и натрупани лихви по чл. 645 от Кодекса за застраховането.

Комисията за финансов надзор признава придобита от Георги Илиев Павлов квалификация за извършване на дейност като инвестиционен консултант. 

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още