IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Стоянова: Икономическият ръст трябва да идва от сектори с висока добавена стойност

Здравеопазването и образованието ще са приоритет за Бюджет 2018, но трябва реформа в начина, по който се извършват социалните плащания, твърдят от ГЕРБ

11:11 | 01.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Ако искаме България да настига по доходи европейските държави, трябва ръстът в икономиката да идва от сектори с висока добавена стойност - нови технологии, нови продукти, които имат добра цена. Това заяви пред Българската национална телевизия (БНТ) председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова.

Тя е категорична, че нискоефективни производства няма как да реализират високи приходи.

"Догодина се очаква около 4-5% ръст на БВП. Ние сме над средното ниво на ръст на БВП за еврозоната и за европейските държави“, обясни депутатът от ГЕРБ.

Стоянова допълни, че в страни като България, които „догонват“ останалите, този ръст трябва да бъде по-висок. Очаква се 100 млрд. лева БВП тази година и около 105 млрд. лева през следващата, добави още шефът на бюджетната комисия.

Тя опроверга твърденията, които се появиха, че правителството ще изхарчи без контрол няколко млрд. лева до края на годината.

Менда Стоянова заяви, че към момента изпълнението на разходите спрямо бюджета е 72%, а на приходите е 85,5%. Разходите, които остават да се изпълнят, са около 28%. За три месеца съвсем нормално тези пари могат да бъдат похарчени в рамките на планираното по бюджета, добави тя. 

„Прогнозата на Министерството на финансите е бюджетът да завърши балансирано около нулата. Беше планиран дефицит 1 ,4 млрд. лева, но с увеличението на приходите той ще бъде нулиран. Голямата част от разходите ще бъдат направени през последното тримесечие, когато обикновено се разплащат инвестиционните проекти и се отчитат етапи. Всички тези разходи са предвидени в бюджета. Който успее, ще ги направи, кой не, ще икономиса нещо, което ще намали дефицита.

В никакъв случай не може да говорим за раздаване на пари. В никакъв случай правителството не може да вземе решение да увеличава разходите просто така, а не за сметка на едно перо за друго“, обясни Стоянова.

Относно ефекта след повишаване на разходи в отбрана,здравеопазване и сигурност тя каза, че в обществото има консенсус, че здравеопазването е приоритет, от който зависи бъдещето. "Образованието и обхващането на всички деца и получаването на базово образование с допълнителни квалификации е задължително. Също така трябва да има структурна реформа в начина, по който се предоставят социалните плащания“, допълни тя.

Още новини за Бюджет 2018 четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още