IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симеон Дянков: Самолетите може да почакат, трябват повече пари за образование

Сега е моментът България да влезе в чакалнята на еврозоната, категоричен е бившият министър на финансите

09:47 | 10.11.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

„Трябват повече пари за образование и здравеопазване, самолетите може да почакат”, така коментира приетия вчера на първо четене Закон за държавния бюджет за 2018 г. бившият финансов министър Симеон Дянков в ефира на bTV.

Относно думите на сегашния финансов министър Владислав Горанов, че е трябвало по-рано да се инвестира в образованието, Дянков е категоричен, че мярката наистина е закъсняла. "Трябваше тези повече пари още от 2013 г. да влязат в средното образование. Грешката е и по наше време, още тогава трябваше да стане", посочи той.

По думите му в миналото е имало сравнително смислена образователна реформа.„България затъва в международната класация на средните училища от около осем години”, категоричен е Дянков.

По повод здравеопазването той изрази надежда, че предстоящото назначение на досегашния зам.-министър на финансите Кирил Ананиев за здравен министър ще успее да доведе до една успешна реформа на клиничните пътеки.

Последният път, в който цените на клиничните пътеки са се променяли е през 2006 г.

"През 2010 – 2011 г. направихме разчет, който показа, че 70% от пътеките са занижени. За сметка на това 20% от пътеките за сърдечно-съдови заболявания са завишени – там има добро лоби”, коментира Дянков. 

„Това показва, че когато системата е нерегламентирана, отнякъде изтичат пари”, каза още бившият финансов министър.

По думите му Ананиев би могъл успешно да реформира системата и да рационализира харчовете за здраве.

„Единственият ми проблем с Бюджет 2018 е държавния дълъг – все пак се залага на 1% дефицит”, коментира още Дянков.

„12 години не е имало такава добра икономика в Европа. Ако в тези най-добри години сме на дефицит, това означава, че в тежките години няма да сме готови и ще затънем още повече”, каза той. В момента бюджетите на 11 европейски страни за следващата година са на излишъци, сред тях са Германия и дори съседна Гърция, която преживя много по-тежка криза от нас, добави бившият финансов министър.

Той е категоричен, че сега е моментът България да влезе в чакалнята на еврозоната, т.нар. ERM ІІ. По думите му подаването на заявлението е само две страници, а въпросът е дали правителството ще е смело да направи тази стъпка.

Ползата за страната ни от влизането в чакалнята на еврозоната е, че най-малко с процент, процент и половина ще паднат лихвите по заемите за бизнеса и гражданите, каза още Дянков 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 6 години
Най добрия бюджет е балансирания бюджет Всякакви бюджети със големи излишаци като в Германия не са особенно добър атеста за финансовите министъри Излишацъте лишават икономиката от по висок ръст и по добър живот за гражданите Нещо в което е прав Дянков е че трябва да се инвестира във професионалното средно образование Голяма част от учениците в средното образование са *** и единствения им шанс да се измъкнат от мизерията са да станат добри шлосери заварчици монтьори сервитьори и въобще занаятчии и работници във фабрики Това не може да стане без машини и апарати за обучение във средните училища а това струва пари и наличие на добри учители Но това е решението Друго няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
redcretin
преди 6 години
На кой му пука за образование, нали си отглеждате *** и послушен електорат, издигнал мутрите в култ?А и от парите за оръжейни сделки лесно се краде, нали са държавна тайна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още