Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Бюджет 2018 скара управляващите и опозицията

След бурни дебати в пленарната зала план-сметката за догодина бе приета на първо четене

Бюджет 2018 скара управляващите и опозицията

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

За пореден път разискванията на бюджета се превръщат в политически инструмент за изтъкване на една или друга партия без конструктивен дебат по проектозакона.

Приемането на финансовия план на държавата за 2018 г. на първо четене в пленарна зала далеч не показа експертен диалог, какъвто би следвало да се води в институция като Народното събрание. Сметките на финансовото министерствто за догодина бяха обявени за „спиращи растежа“, а и управляващи, и опозиция се надпреварваха да правят популистки предложения.

Министърът на финансите Владислав Горанов защити разчета като го нарече „изпълним“. 

От БСП обвиниха управляващите, че са направили бюджет на статуквото, че разчетът е „лицемерен" и е изготвен, за да печели време, а също и че план-сметката няма визия. 

Левицата ще внесе своя алтернатива между първо и второ четене, обяви лидерът на партията Корнелия Нинова.

„Традиционно при гледане на бюджет в Народното събрание управляващи и опозиция се позоваваме на числа, проценти, разменяме алтернативни разбирания за БВП, дефицит, бюджетно салдо. Един разговор, който заслужава уважение. Предлагам ви днес друг подход за дискусията. Даже се позоваваме на думите на министър Владислав Горанов, който каза, че това е бюджет за народа. Предлагам ви да погледнем на бюджета не от ваша, не от наша гледна точка, а от гледна точка на тези, за които го правим“, посочи Нинова от трибуната.

Още по темата

Тя се позова на изследване, според което хората очакват, че образование, здравеопазване, доходи и сигурност са четирите политики, по които очакват решения от политическата класа. Според нея в сектора на здравеопазването няма политики за общинското и районното здравеопазване. Като проблем в сектора тя посочи скъпите лекарства и недостигът на медицински сестри и лекари.

Относно реформите в образованието тя обяви, че неравенствата между училищата в страната остават същите, защото принципът е същият – парите следват ученика. По думите на Корнелия Нинова не е решен и проблемът с липсата на кадри за икономиката. 

Тя отчете, че относителният дял на разходите за социални плащания намалява. „Какви са проблемите тук? Има работещи бедни. Как се решават тези проблеми в бюджета? Хайде да поговорим какво замразявате. Замразявате размера на еднократната помощ при раждане, еднократната помощ при раждане на близнаци“, изброи Нинова.

По думите й се замразява помощта за хората с увреждания, за децата с увреждане, доходите и пенсиите. „Що за социален бюджет е това? Виждате ли какви групи хора замразявате – хората с увреждания, майките. За каква демографска политика говорите“, попита лидерът на БСП.

Депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова защити Бюджет 2018 като припомни, че разчетът е изготвен изцяло в духа на политиките за устойчив икономически растеж.

„Какво е финансовото състояние на страната? Какво заварихме след управлението „Орешарски“ и БСП? Огромен бюджетен дефицит, неизпълнение на приходите, европейски програми пред провал, висока безработица, несигурност в бизнеса, фалирала банка КТБ, недоверие в банковия сектор, високи лихви и практически спряло кредитиране“, заяви Стоянова.

Според нея в момента в страната има растяща икономика и най-синтезираният показател е БВП, който е над средното ниво за европейските страни.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
0
 
5
Mavi Goz до: khao
преди 1 година
"....аз съм малко идеалист в това отношение..."

Ти си просто ъп... :lol:
0
 
3
 
4
khao до: mrynmryn
преди 1 година
Няма профилна снимка
аз съм малко идеалист в това отношение, и си губя времето да чета предизборните им платформи (на тези които имат де и без БСП/ДПС щото за тях никога няма да гласувам), и така решавам. Но иначе си прав за "не гласувам за никого".... това трпбва да се вкара и ако 20% от хората са избрали тази опция, нека просто 20% от местата останат празни и тези моеста винаги да гласуват против всяка една промяна ... щом нямате доверието на хората, нищо няма да сменяте... следоваелно ако 50% от населението каже негласувам за никой, парламента трябва да е нелегитимен
0
 
3
 
3
mrynmryn до: khao
преди 1 година
Няма профилна снимка
Аз умишлено намирам някои, които няма да минат 1% или коалиция, че да не взимат субсидии. От доста време гласувам така и ще продължавам, докато не направят като хората "не гласувам за никого", а не после да си ги разпределят и тях.
3
 
0
 
2
преди 1 година
Приетият на първо четене държавен бюджет е с неправилна структура на приходите и разходите. Предпоставката е незачитането на местната проява на разпространената в света грешка в паричната система. Грешката създава вреди. Държавните щети се заплащат с пари от данъци и нови държавни дългове.
Сега приемането на бюджета е най-сигурния подход за провалът на правителството. При запазването на държавната грешка – колкото по-добре се изпълнява държавния бюджет, толкова ще е по-голям провалът на правителството.
Устойчивият обществен просперитет е възможен след подобрението на паричната система.
1
 
3
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
много глyпави хора сме избрали, и аз се включвам във вината въпреки че тия за които гласувах не влезнаха ...

Още от Бюджет и финанси
Министерството на финансите ще проведе два аукциона на дългови книжа