IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Бюджетът е за всички български граждани, а не за 80% от тях

Той коментира още, че една от ролите на Бюджет 2018 е да изглажда неравенствата и да стимулира равния шанс на хората

12:21 | 09.11.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

„Този бюджет е за 100% от българските граждани, а не за 80% от тях”, заяви министърът на финансите Владислав Горанов от парламентарната трибуна по време на днешните дебати по приемането на първо четене на Закона за държавния бюджет за 2018 г. Неговите думи бяха в отговор на коментарите на депутата от БСП Иво Христов, че "80% от българските граждани са дебили, които трудно се подписват. 

Самият депутат обясни, че дебил е медицински термин, а думите му са извадени от контекста и откаа да подаде оставка от поста си.  

Пред депутатите по-рано днес финансовият министър посочи, че разчетът за хазната догодина е изпълним. По думите му създадените от гражданите блага, които бюджетът преразпределя за следващата година, са повече. Той добави, че се очаква брутният вътрешен продукт (БВП) да достигне за първи път над 100 млрд. лв. и да възлезе на около 106 млрд. лв.

„Една от параметричните промени, свързани с данъците, е достигането на минималните акцизни ставки за тютюна”, поясни още финансовият министър. Горанов коментира още, че една от ролите на Бюджет 2018 е да изглажда неравенствата и да стимулира равния шанс на хората.

„Идентифицирахме като проблем качеството на работната сила. Следващата година продължаваме да инвестираме в човешките ресурси. Трябваше по-рано да направим инвестиции в качеството на средното образование, Закъсняхме с това, плащаме тази цена”, призна Горанов. 

Той добави, че има предвидена и оптимизация на финансирането на средното образование, така че да отчита повече фактори, а не само броя на децата в училище. Според него по този начин част от слабостите на системата ще бъдат преодолени.

„Увеличение на заплатите има в доста сектори, не е на калпак”, коментира още Горанов и добави, че доходите в България са по-ниски от тези в държавите, към които се стремим. Но не бюджетът е този, който увеличава доходите, той преразпределя и то доста под 40%.

„Ако искате да преразпределяме повече, трябва да се върнем към вашата позиция за увеличение на данъците. Да приемем, че понякога тези 80% взимат превес във вас и се чуват и неверни тези”, каза още Горанов по повод критиките на опозицията, че държавата не преразпределя повече средства.

Дебатите по първото четене на Бюджет 2018 в пленарната зала продължават. Очаквайте подробности.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 8
Иван Митев
преди 6 години
Предложеният държавен бюджет е с неправилна структура на приходите и разходите. Предпоставката е незачитането на местната проява на разпространената в света грешка в паричната система. Държавната грешка създава вреди. Част от тях се заплащат с парите от нови държавни дългове.Сега приемането на бюджета е най-сигурния подход за провалът на правителството. При запазването на държавната грешка колкото по-добре се изпълнява държавния бюджет, толкова ще е по-голям провалът на правителството.Устойчивият обществен просперитет е възможен след подобрението на паричната система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 6 години
Тоест няма да има саниране което облагодетелства само имотните за сметка на безимотните? :):):) ... накрадохте се от него достатъчно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още