IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджет 2018 скара управляващите и опозицията

След бурни дебати в пленарната зала план-сметката за догодина бе приета на първо четене

13:20 | 09.11.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

„За 2018 г. предвиждаме около 4% ръст. За 2017 г. приходите ще бъдат с 2,3 млрд. лв. повече спрямо отчетените за предходната година. Над 11 млрд. лв. е фискалният резерв, върнато е доверието в банките, кредитирането е при изключително ниски лихви, финансова стабилност, гарантирана от стабилен валутен борд, подплатен с високи валутни резерви. България е трета в общността по най-ниско съотношение на дълга към БВП. За 2017 г. ще отчетем дълг спрямо БВП от 23%. За 2018 г. се предвиждат 22%. Ще имаме реално намаление на дълга с 600 млн. лв. Към 2020 г. се предвижда дългът да достигне 20% от БВП“, отчете тя.

Стоянова е категорична, че цялата философия на бюджета е в подкрепа на икономическата активност на бизнеса, за продължаващ устойчив икономически растеж, а бюджетът е и направен с „грижа към хората в неравностойно положение“.

Тя уточни, че за социални помощи сумата нараства близо до 1 млрд. лева спрямо разчетите за тази година.

„Бюджетът не е финансово-счетоводен баланс на приходите и разходите на една държава, а е основен инструмент за правене на политики“, припомни депутатът от ДПС Йордан Цонев по време на дебатите. Той определи бюджета за догодина като „зрителна измама“.

„Имаме икономически растеж, който е добър и се вписва в цикъла на европейската и световна икономика. На какво се дължи този икономически растеж и как да бъде запазен, стимулиран и увеличен? Правилно министър Горанов постави въпроса, че може би българската икономика прегрява. Внимателният анализ показва, че растежът се дължи преди всичко на потреблението. Икономиката има крещяща нужда от външни и вътрешни инвестиции“, заяви Цонев и добави, че в разчета не се виждат политики, които ще „докарат“ тези инвестиции.

Според него увеличаването на капиталовите разходи по-скоро се явява фискален буфер, чрез който да се реализира излишък, тъй като планираните за тази година капиталови разходи са нереализирани. 

Този бюджет наистина няма реформи, а би трябвало да има, категоричен е той.

В крайна сметка бюджетът за догодина мина на косъм и след неколкократно приканване на депутатите да влязат в залата. „За“ държавния бюджет гласуваха 129 народни представители, „против“ – 96 и само един гласува "въздържал се".

Малко след вота депутатът от БСП Дора Янкова обяви, че е гласувала против разчета, тъй като план-сметката за догодина ще продължи да задълбочава междурегионалните различия в страната. „Вече 10 години на територията на областните градове има бели полета. Малките общини нямат достъп до ресурсите на Европейския съюз. Отново изоставаме с развитието на малките елища, а така хората с инвестиции няма да могат да стигат до малките населени места, където те са жизнено необходими. Гласувах против и заради политиката във водоснабдяването. Не е нормално да има населени места, в които няма вода по 3 месеца. Това наистина е бюджет на застоя“, заяви Дора Янкова.

Заложеното в бюджет 2018

През следващата година държавата планира да събере с 3 млрд. лв. повече спрямо плана за миналата година, или общо 38,3 млрд. лв.  За догодина малко над 21 млрд. лв. се предвижда да бъдат данъчните постъпления, което е с близо 2 млрд. лв. повече, отколкото се предвижда да влязат в държавната хазна за тази година. С над 1 млрд. повече са очакваните приходи от ДДС. Планираните постъпления от корпоративен данък се очаква да бъдат над 2,3 млрд. лв. или с над 400 млн. лв. повече отколкото е заложено в бюджет 2017.

Разходите на държавата за догодина са 39,2 млрд. лв. при 34,9 млрд. лв. очаквано изпълнение на разходните политики за тази година. Това е с над 3,3 млрд. лева повече от планираните за тази година харчове.

От план-сметката за догодина става ясно, че образованието ще получи допълнителни 490 млн. лв. спрямо планираното за 2017 г., здравеопазването – над 400 млн. лв. повече, а социалната сфера – 740 млн. лв. повече. Увеличението за сектор "Сигурност" е с 280 млн. лв. спрямо парите за тази година, като близо 100 млн. лв. ще отидат за повишение на заплатите, както обеща военният министър Красимир Каракачанов.

За модернизация на въоръжените сили за периода 2018-2020 г. са предвидени до 1,191 млрд. лв. От тях 678 млн. лв. (по 266 млн. лв. годишно) са за замяна на МиГ-29 с нов тип изтребител и 513 млн. лв. - за придобиване на многофункционални модулни патрулни кораби (по 171 млн. лв. за всяка година от периода). За догодина са предвидени и 55 млн. лв. повече за заплати в системата на Министерството на вътрешните работи (МВР). 

Още новни за бюджет 2018 четете тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 6 години
"....аз съм малко идеалист в това отношение..."Ти си просто ъп... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 6 години
аз съм малко идеалист в това отношение, и си губя времето да чета предизборните им платформи (на тези които имат де и без БСП/ДПС щото за тях никога няма да гласувам), и така решавам. Но иначе си прав за "не гласувам за никого".... това трпбва да се вкара и ако 20% от хората са избрали тази опция, нека просто 20% от местата останат празни и тези моеста винаги да гласуват против всяка една промяна ... щом нямате доверието на хората, нищо няма да сменяте... следоваелно ако 50% от населението каже негласувам за никой, парламента трябва да е нелегитимен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
mrynmryn
преди 6 години
Аз умишлено намирам някои, които няма да минат 1% или коалиция, че да не взимат субсидии. От доста време гласувам така и ще продължавам, докато не направят като хората "не гласувам за никого", а не после да си ги разпределят и тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
Иван Митев
преди 6 години
Приетият на първо четене държавен бюджет е с неправилна структура на приходите и разходите. Предпоставката е незачитането на местната проява на разпространената в света грешка в паричната система. Грешката създава вреди. Държавните щети се заплащат с пари от данъци и нови държавни дългове.Сега приемането на бюджета е най-сигурния подход за провалът на правителството. При запазването на държавната грешка колкото по-добре се изпълнява държавния бюджет, толкова ще е по-голям провалът на правителството.Устойчивият обществен просперитет е възможен след подобрението на паричната система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 6 години
много глyпави хора сме избрали, и аз се включвам във вината въпреки че тия за които гласувах не влезнаха ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още