IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Лалко Дулевски: До 1 юли трябва да влезем в ERM II

Присъединителният процес към еврозоната ще ускори структурните реформи, ще увеличи доходите и производителността, смятат в ИСС

16:04 | 24.01.18 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

На по-висока скорост в конвергенцията

„Това ще позволи една по-бърза скорост на конвергенция, на присъединяване към средноевропейските нива и от тази гледна точка държавата и институциите в страната ни няма да имат заден ход – те ще бъдат подложени на самодисциплина в стремежа си за извършване на тези реформи“, е мнението на Димитър Бранков.

Той направи сравнение с трите прибалтийски държави, които имаха валутен борд преди влизане в еврозоната и подчерта, че не могат да се правят аналогии със случилото се в Гърция, защото в България нивото на държавен дълг към БВП е 24%, докато в Гърция нивата са близки до 200%.

„Ползите за влизането в ERM II са, че на първо място се променя паричната политика. Като фактология може да се провери, че България упражнява най-рестриктивната политика на валутен борд, известна в историята на паричните системи на публичните финанси, нещо, което е едновременно ограничение, но и предимство на страната, каза Бранков. – Единственият реалистичен и възможен път за изход от системата от тази уникална ситуация, в която се намира България, е именно влизане в еврозоната. На първо място това би осигурило кредитор от последна инстанция, което би осигурило ресурс за банковата система от страна на централната банка в механизма на банковия съюз, в системата на банковия съюз под йеархията на ЕЦБ, което е по-лесен достъп до кредитен ресурс, както за българските търговски банки, така и за българския бизнес и българските граждани, а и за държавата при излизане на финансовите пазари, ако е необходимо за финансиране на краткосрочни дефицити.“ 

Той напомни, че след 2024 г. се предвижда и допълнителен механизъм за гарантиране на депозитите на гражданите и бизнеса в еврозоната и на банковия съюз.

Ползи след валутния борд

Сред предимствата от членство в еврозоната Бранков посочи освобождаването на огромен ресурс – валутният резерв, в това число и фискалният резерв, с което ще се даде възможности за разумни политики в публични сфери и евентуално предсрочно погасяване на държавния дълъг.

Като предизвикателство в присъединителния процес Бранков смята осигуряването на външнополитическата подкрепа и постигането на по-голяма информираност сред хората и бизнеса.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров, който е член на ИСС, обяви, че очаква приемането на еврото в България да повлияе върху общия инфлационен натиск у нас.

“Вярно е, че най-ниските цени се закръгляват нагоре в момента, в който се приема еврото, но това не влияе върху общия инфлационен натиск, който да стига до непознати или притеснителни нива. От 0,3 до 1,4% е средното инфлационно ниво към съответните години на държавите, които са се присъединили последно към еврозоната, даде пример Димитров. – Сигурно кафето няма да струва 60 стотинки, сигурно ще струва едно евро, това се случва с най-масовите "дребни" цени – закръгление нагоре и то в евро, но това не води до извода, че цените скачат до непоносими за хората нива.”

Лидерът на КНСБ е категоричен, че влизането в ERM II и еврозоната няма да са пречка за продължаващото ускорено развитие и увеличение на заплатите и на доходите от труд в България.

Сред положителните фактори Димитров посочи нивото на движение на доходите, като изтъкна, че ръстът на минималната заплата при балтийските държави, с които България е съпоставима в процеса, е бил с 50 евро на година, след като са влезли в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 2
abdul
преди 6 години
Хахах, мислиш, че това е дребно?Да си подава оставката като е дребно.Ще.., ама друг път.Кажи на Рюте, че Росенец е "дребно". Ще ни пуснат в ЕЗ, ама през крив макарон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
Специалист по всичко
преди 6 години
Ситуацията с валутния резерв не е точно така, както си представят някои хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 3
fri
преди 6 години
oio , за ЕРМ2 няма да има референдум!(както и за узаконяването на джендърите)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
fri
преди 6 години
Но преди да влезем в ERM II ще трябва да приемем някои закони, които ни налагат, като първия ще е да приемем, че в Б-ия съществива "gender" т.е., че нашите полови белези може да са различни от половото ни поведението в обществото...--- и още други такива дивотии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
coder
преди 6 години
Е това вече е мислене на дребно. Не е важно какво ще е за държавата, ами щяло да бетонира ГЕРБ... Боже, Боже...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 4
abdul
преди 6 години
Гледайте кой най-много ламти за ЕЗ - влади горанов.Влизане в ЕЗ по времето на Бойко ще бетонира ГЕРБ и всичко крадено ще бъде официално узаконено и в ЕС.Ако Бойко ни вкара в ЕЗ забравете за "съдебна реформа". Завинаги. :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 5
julian12
преди 6 години
И аз не ги разбирам, но си задавам следният въпрос: Ако задачата на валутния резерв е да гарантира курса Лев/Евро, ако в България паричниата единица стане Евро валутни резерв какво ще гарантира?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
abdul
преди 6 години
"Сред предимствата от членство в еврозоната Бранков посочи освобождаването на огромен ресурс валутният резерв, в това число и фискалният резерв, с което ще се даде възможности за разумни политики в публични сфери и евентуално предсрочно погасяване на държавния дълъг.""разумно" с това правителство е много голяма условност.Ако не влезем в ЕЗ какво следва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 9
Спящият бик
преди 6 години
Да, и аз очаквам резултати. Шенген и ERM-2 ще потвърдят, че такива има. Стига приказки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
alex8712
преди 6 години
''Сред предимствата от членство в еврозоната Бранков посочи освобождаването на огромен ресурс валутният резерв'' - е нали този валутен резерв покрива лева в обръщение, как след премахването той щял да се освободи?! Т.е. след приемането на еврото левът излиза от обръщение, а валутните резерви стават новото платежно средство/парична база в обръщение, или греша? Има ли някой запознат с материята?Поздрав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още