IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждите инвеститори все повече заобикалят България

Само за едно десетилетие преките чуждестранни инвестиции в страната са спаднали 14 пъти като процент от БВП, става ясно от анализ на БСК

14:11 | 28.08.18 г. 22
<p>
	Радосвет Радев (вляво) и Камен Колев (вдясно). <em>Снимка: БСК</em></p>

Радосвет Радев (вляво) и Камен Колев (вдясно). Снимка: БСК

Иначе, в структурата на инвестициите през 2017 г. се наблюдава положителната тенденция за нарастващ дял на инвестициите в преработващата промишленост – 19,1% при 18,6% през предходната година. Нарастването е и в абсолютен размер - 313 млн. евро през 2017 при 229 млн. евро за 2016 г. „Преките чуждестранни инвестиции в индустрията осигуряват устойчивост на растежа в икономиката поради своята дългосрочност и ефекта, който постигат чрез развитие на веригите за доставки в свързаните с тях сектори на икономиката и трансфера на технологии“, пише още в анализа на БСК.

Според бизнеса е тревожно състоянието с деинвестициите (отрицателните инвестиционни потоци) при производството на електрическа енергия, професионални и научни дейности, добивна промишленост. Така например, за сектора на професионалните дейности и научните изследвания за последните две години отрицателните потоци са съответно -64,5 млн. евро (4,8% от инвестициите) през 2016 г. и -224,3 млн. евро през 2017 г. (13,7% от преките инвестиции за годината). Въпреки наблюдаваното увеличение на инвестициите на местния бизнес за научно-изследователска и развойна дейност, делът на инвестициите, направени от чуждестранните инвеститори, е неудовлетворителен.

bsk2 bsk2

В същото време, на фона на драстичния спад на преките чуждестранни инвестиции, българските инвестиции зад граница остават непроменени като обем през разглеждания 10-годишен период и са в размер на около половин млрд. лв. годишно.

За да се реши трайно въпросът с отлива на чужди инвеститори, от БСК предлагат да се вземат мерки за подобряване качеството на човешките ресурси (образование, квалификация, умения, включително чрез промяна на системата за финансиране на образованието). Според бизнеса са нужни по-оптимално процедури за внос на работна ръка, както и да се насърчават инвестициите във високотехнологични производства, които позволяват по-добра възвръщаемост и стабилен растеж на икономиката. От БСК настояват за разширяване на арбитражния подход за решаване на търговски спорове и въвеждане на електронни публични услуги.

Смекчаване на регулациите за бизнеса и премахване на незаконните регулаторни режими на местно ниво също е важна предпоставка за привличането на чужди инвеститори, настояват работодателите, а темата циркулира в публичното пространство повече от десетилетие, без да има съществена промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 9 rate down comment 6
data
преди 5 години
А, ако приемем ,че ти просто си слънчасал ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 8
abdul
преди 5 години
На тая държава и трябват ВЪТРЕШНИ, не ВЪНШНИ инвеститори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 2
redcretin
преди 5 години
Тъй я, най-добре национализацийка :)Опа, *** то не останало нищо... ай честито.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 40 rate down comment 5
lyusien
преди 5 години
Изащо от тази стопанска камара не кажат какви са причините за постоянно намаляващия поток на чуждите инвестиции които са главния двигател на разтежа Главната причина разбира се е тотално нарушаване на правилата в България Докато правилата не се спазват така както във страните които са главния източник на инвестиции На истински инвестиции а не офшорни зони като Холандия и Люксембург а С А Щ Великобритания Германия Франция такива инвестиции няма да доидат Докато на мин председателя главната му работа е да открива църкви част от пътища ремонти на ремонтите на пътища околоврстни движения а не да търси усилено инвестиции и главните му срещи да бъдат със Сименс БМВ Форд Г Е големи инвестициони и пенсионни фондове Не се ли срамуваме че емигрантите ни са пратили 1.2 милиардя а лв а чуждите инвестиции са само около 300 милиона Без чужди инвестиции България никога няма да доближи до средните стандарти на Европа дори и 100 години О Боже
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 7
mick
преди 5 години
Ами ако БВП е просто въздух под налягане? Т.е. ако приемем, че ПЧИ си се движат нормално, на какъв БВП съответстват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 40 rate down comment 3
data
преди 5 години
Истинската оценка за нещата в БГ ! А *** се занимава с козите ! Баш са си прави тия дет разправят че БСП=ГЕРБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 50 rate down comment 1
cido
преди 5 години
Абе ние, българите заобикаляме БГ, за чуждите си е ясно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 48 rate down comment 3
dakl
преди 5 години
А въобще възможно ли едруго развитие при това правителствои, при тази управляваща гарнитура и същестунащият от четвърт век национално безотговорен политически елит???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 77 rate down comment 5
Императорът
преди 5 години
А че защо, бе? Нали - според картофоглавото чучуло - България цъфти, процъфтява и не прецъфтява? Тоталното бягство на чуждите инвеститори най-точно показва реалното състояние на държавата: бюрократически хаос, корупция, връзкарство, хъхризация, бандитизъм, липса на читава работна ръка, пълно беззаконие, нулева защита на собствеността !!! С премиер-престъпник - при това с ограничен мозъчен багаж, друго не може да се очаква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още