IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът прие финансовата рамка на бюджета за 2019 г.*

Депутатите одобриха на второ четене и част от разчетите на министерствата и прехвърлиха парите за личната помощ в "правилното" перо

19:25 | 28.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Бюджетът на Сметната палата за следващата година ще бъде в размер на 18,3 млн. лв., от които 15,5 млн. лв. ще отидат за персонал.

Администрацията на президента ще разполага със 7,3 млн. лв. за 2019 г. От тях 4,9 млн. лв. ще бъдат за персонал, капиталовите приходи ще бъдат 200 хил. лв., като те ще отидат за придобиване на дълготрайни активи и основен ремонт. Максималният размер на новите задължения за разходи, които могат да бъдат натрупани през 2019 г., е 2,3 млн. лв.

Дебати имаше по бюджета на Министерство на вътрешните работи (МВР). От ДПС предложиха повишение с 10 млн. на средствата, които ще получи това ведомство, като идеята е парите да отидат за превенция на ПТП, за нови коли и подобряване на 45 рискови отсечки по пътищата в България, където има концентрация на катастрофи Според ДПС искането няма да наруши рамката на бюджета на ведомството, а става дума за преструктуриране.

От БСП пък предложиха повишение на разходите на ведомството с 30 млн. лв., като по думите на социалиста Иван Иванов исканията си продиктувани от нуждите на хората в това министерство. Той попита защо са намалени капиталовите разходи, при положение, че се налага трима служители да ползват един компютър и си носят хартия от вкъщи.

Действително капиталовите разходи на ведомството за следващата година са силно орязани. За 2018 г. са приети средства в размер на 22,7 млн. лв., докато за 2019 г. те ще бъдат 14,9 млн. лв. Разходите за персонал обаче пък са повишени значително. За тази година те са гласувани в размер на 1,1 млрд. лв., докато за догодина ще бъдат 1,4 млрд. лв.

Исканията на опозицията бяха отхвърлени.

По бюджета на Министерството на правосъдието за 2019 г. бяха приети приходи в размер на 61,5 млн. лв., от които 61,2 млн. лева ще дойдат от държавни такси. Разходите на ведомството ще са 274,8 млн. лв., като 200 млн. лв. ще са за персонал. Значителна част от разходите ще отида и за политика в областта на изпълнението на наказанията - 171,3 млн. лв. В разходите са включени средства за увеличаване на персонала на ГД „Изпълнение на наказанията“ с 134 служители и на ГД „Охрана“ с 66 бройки.

По разчетите на Министерството на отбраната депутатите гласуваха приходи в размер на 44 млн. лв., от които 29,3 млн. лв. Над 1,4 млрд. лева ще бъдат разходите в бюджета. За тази година са планирани в размер на 1,2 млрд. лв. Почти 996 млн. лв. от гласуваните днес разходи ще отидат за персонал. Според разпределението на разходите 1,3 млрд. лв. се предвиждат за политика на отбранителни способности, а почти 83 млн. лв. ще отидат за политика в областта на съюзната и международната сигурност.

По бюджета на Министерството на труда и социалната политика за догодина се наложиха поправки в зала. В разчета са включени 150 млн. лв. за хората с увреждания, за които премиерът Бойко Борисов пое ангажимент. Средствата първоначално бяха в трансферите на централния бюджет, но депутатите ги прехвърлиха в бюджета на социалното министерство, тъй като вече има приет Закон за личната помощ. Иначе приходите в бюджета са в размер на 26 млн. лв., като 21,5 млн. лв. от тях идват от данъци и такси. Близо 1,3 млрд. лв. са разходите за следващата година, като в тази сума са включени и въпросните 150 млн. лв. за хората с увреждания. Утре депутатите ще гласуват отново промените в Закона за личната помощ, така че да бъде отразена договорката между премиера и майките на децата с увреждания и парите да бъдат разписани по направление за реформа в ТЕЛК-овете.  

Последна актуализация: 19:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още