IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът прие финансовата рамка на бюджета за 2019 г.*

Депутатите одобриха на второ четене и част от разчетите на министерствата и прехвърлиха парите за личната помощ в "правилното" перо

19:25 | 28.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Нито едно от предложенията на опозицията за увеличение на парите по бюджета на Министерство на културата не беше прието.

Така догодина ведомството ще получи 194 млн. лв., като 116 млн. лв. ще бъдат за персонал. За създаване и популяризиране на съвременно изкуство в страната и в чужбина и достъп до качествено художествено образование в бюджета се отпускат 168,3 млн. лв. С напредването на вечерта обаче народните представители явно се умориха и приемането на бюджетите на ведомствата премина в полупразна зала.

Активизиране имаше около заложеното в разчетите за МРРБ. Според БСП третокласната пътна мрежа няма да получи пари от тол системата и ще остане в сянката на магистралите, които се финансират приоритетно.

По бюджета на здравното министерство от БСП настояха да се върне ролята на ведомството във финансирането на системата на здравеопазването. Според опозицията гласуваните допълнителни 54 млн. лв. спрямо миналата година, не са достатъчни. Според доц. Георги Йорданов се наблюдава тенденцията все повече дейности и сумите за тях да се прехвърлят от Министерство на здравеопазването към НЗОК. „Министерството трябва да има достатъчно средства, за да помага на различните звена на системата на здравеопазването у нас”, твърди той.

От БСП поискаха и осигуряване на допълнителен финансов ресурс в размер на 12 млн. лв. за доизграждане на новия болничен комплекс в гр. Ямбол, което е поето като политически ангажимент от управляващите още през 2012 г., но мнозинството отхвърли и това искане.

Около бюджета на земеделското министерство също имаше сблъсъци между политическите партии. Както и миналата година от Селскостопанската академия (ССА) настояха за по-висок бюджет, а искането им бе припознато от „Обединени патриоти“. Коалиционният партньор внесе предложение за допълнителни 3 млн. лв., но искането беше отхвърлено.

Гласуването продължи до приемането на бюджета на транспортното министерство.

Окончателното приемане на всички текстове продължава утре сутрин.

Актуализиарано към 22.15 часа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още