IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 18 млн. евро от ЕИБ „Софтуер Груп“ ще инвестира в иновации и 200 работни места

Европейската инвестиционна банка избра България да финансира проект с пари от Европейския фонд за стратегически инвестиции, съобщи вицепрезидентът Вазил Худак

13:32 | 15.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Вазил Худак, вицепрезидент на ЕИБ (вдясно) и Калин Радев, главен изпълнителен директор на Софтуер Груп.<em> Снимка ЕИБ </em></p>

Вазил Худак, вицепрезидент на ЕИБ (вдясно) и Калин Радев, главен изпълнителен директор на Софтуер Груп. Снимка ЕИБ

Глобалната технологична компания „Софтуер Груп“ подписа договор с Европейската инвестиционна банка за получаване на инвестиционен заем в размер на 18 млн евро. В рамките на програмата ще бъдат открити 200 нови работни места в България до 2021 година. Компанията е първата в България, получила финансиране от този тип по програмата на Европейския съюз – Европейски фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), ключов компонент от Инвестиционния план на Европа.

„България има таланти. Тя е един от най-големите центрове за дигитална култура, а ЕИБ има интерес да поддържа икономика с висока добавена стойност, искаме нашата банка да е част от тази история“, посочи Вазил Худак, вицепрезидент на ЕИБ, при подписването на договора със „Софтуер Груп“ . Той съобщи, че за банката и Европа са приоритет инвестициите в рисков капитал в такива компании, защото е важно те да не отпътуват за Силициевата долина или да бъдат изкупени от китайци и азиатци.  

Първо финансиране от  ЕФСИ

„Tози високо иновативен проект, който се осъществява като част от Инвестиционния план на Европа, ще подкрепи развитието на Софтуер Груп и откриването на нови работни места с висока стойност. Със средствата, гарантирани от Европейския съюз, успяхме да подобрим географското разпространение на проектите си и сме щастливи, че България е сред най-важните бенефициенти“, каза банкерът и информира, че такава инвестиция се прави за първи път в България и е за проекти, носещи по-висок риск от нормалния. – В унисон със стратегията на българското правителство да подкрепя иновациите в икономиката ние продължаваме да осигуряваме финансиране на иновативни компании. Това се случва с различен вид финансови инструменти."

Предоставените от ЕИБ финансови средства на Софтуер Груп ще бъдат инвестирани в две основни направления – R&D и иновации, бизнес развитие и маркетинг. В следващите три години компанията ще се фокусира в развитието на нови технологии, платформи и продукти в сферите на застраховане, факторинг и Интернет на нещата (IoT). Планира се също така осъществяването на стратегически партньорства с други технологични компании и консултантски организации.

Новите позиции, които предстои да се открият, са свързани с развитието на иновативни продукти и решения, които ще разширят портфолиото на компанията. В разработките ще се включват софтуерни архитекти, инженери и разработчици, специалисти по качеството (Quality Assurance), инженери по техническа поддръжка, бизнес анализатори и ръководители на ИТ проекти.

За сключването на сделката, екипите на ЕИБ и технологичната компания са работили шест месеца, а сред основните причини за избора на банката са иновационният подход и продуктите, които Софтуер Груп предлага, както и потенциалът за растеж.

„Горди сме да бъдем първата компания в България, която е преминала успешно процедурата на ЕИБ за получаване на инвестиционен заем. Финансирането ще подкрепи амбициозните цели за растеж, които имаме, както и бизнес плана ни в следващите три години. Планираме увеличаване на инвестициите в иновации, привличане на таланти, както и навлизане в нови бизнес сфери“, коментира Калин Радев, основател и главен изпълнителен директор на Софтуер Груп. По думите му ЕИБ помага за развитието във важен етап на компанията, която има амбицията да се рараства не само в числа, но и като социално въздействие.

Инвестиции в Европа

През 2018 г. Европейската инвестиционна банка има нови кредитни линии в Европа за малко над 64 млрд. евро и подкрепа за инвестиции общо в размер на 230 млрд. евро. За сравнение през 2017 година подкрепените инвестиции са 250 млрд. евро.

Вложения в инфраструктурни проекти

През миналата година инвестициите на Групата на Европейската инвестиционна банка в България достигат 0,4% от брутния вътрешен продукт на страната, което е над средното за ЕС равнище. Те възлизат на 217 млн. евро и са в подкрепа на ключови инфраструктурни проекти.

„Като цяло обаче активността на банката в европейски мащаб е по-ниска спрямо предходни години, отчете Худак и поясни, че това е заради Brexit. – Обединеното кралство е един от основните акционери в Европейската инвестиционна банка. Делът му е 16%. Естествено, излизането на Великобритания от ЕС и съответно от банката, оказва влияние върху обема на нашето кредитиране, особено в самото Обединено кралство. В момента тече процес на замяна на капитала за сметка на останалите акционери."

Вицепрезидентът на ЕИБ подписа и още един проект  в размер на 20 млн. евро за Raiffeisen Leasing за кредитна линия в подкрепа на малки и средни предприятия.

Какво каза Христо Стоянов, представител на Европейския инвестиционен фонд в България, в интервю за репортера Хюлия Айваз на Bloomberg TV Bulgaria, вижте във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още