IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проект на ЕК и ЕИБ ще помага на градовете да планират инвестициите си

И малките, и големите градове се нуждаят от съвети как да станат модерни и екологични, смятат от ЕИБ

17:44 | 28.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) стартират пилотния проект URBIS, който ще помага на градовете в Европа да се справят със специфични проблеми, да проектират и планират своите инвестиционни програми, съобщават от ЕК.

Градовете са изправени пред по-особени предизвикателства по отношение на достъпа до финансиране, посочват още от Брюксел. Някои общински проекти, например в областта на социалното приобщаване, възстановяването на градски райони или енергийната ефективност, могат да бъдат твърде рисковани или твърде малки за пазара.

Същевременно достъпът до финансиране за интегрирани градски програми също може да бъде труден, тъй като в тях се обединяват по няколко малки проекта в различни сектори. Така градовете също могат да се сблъскат с ограничения при заемането на средства.

„Градовете са по-привлекателни отвсякога: след три десетилетия 8 от всеки 10 европейци ще живеят в град“, коментира вицепрезидентът на ЕИБ Вазил Худак. Според него и малките, и големите градове се нуждаят от финансиране и съвети как да станат модерни, екологични, иновативни и интелигентни.

Комисарят по регионалната политика Корина Крецу даде старта на проекта по време на форума Cities 2017, който се провежда в Ротердам. Оценка на работата на URBIS ще бъде направена през втората половина на 2018 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още