IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фармацевтичният съюз подкрепя бюджета за здраве за 2020 година

Индустрията да изплати на касата 90 млн. лв от отстъпки за лекарствата, призова председателят на БФС

12:58 | 05.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Близо 26% от бюджета на Здравната каса за догодина са предвидени за лекраства. Това ще позволи достъп на пациентите до иновативните терапии, включени в позитивния списък, каза пред БНР проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

Разгледахме бюджета, имаме решение на УС и сме склонни да го подкрепим, посочи Гетов. "Разбира се, ние държим бюджетът да бъде балансиран и също така в частта от резерв на бюджета да се вземе решение каква част би могла да се използва за покриването на здравноосигурителни плащания по отношение на лекарства, медицински изделия“.

Проф. Гетов призова фармацевтичния бизнес да изплати на Здравната каса оставащите за последното тримесечие 90 милиона лева от отстъпките за лекарствата от позитивния списък. 

Бюджетът на НЗОК за следващата година, одобрен от правителството, предвижда 4,7 млрд. лева приходи и трансфери. Здравноосигурителните приходи са в размер на 4,6 млрд. лева, от които 3,1 млрд.  лв. са приходи от здравноосигурителни вноски и 1,5 млд. лв. са трансфери за здравно осигуряване. Разпределението на средствата за здравноосигурителни плащания е 2,85 млрд. лв за медицински дейности. За първична извънболнична медицинска помощ  са определени 244 млн. лв. За специализирана извънболнична медицинска помощ (вкл. за комплексно диспансерно (амбулаторно) наблюдение) – 264,7 млн. лв. А за  медико-диагностична дейност са предвидени 94,3 млн. лв.

За  болнична медицинска помощ  са заложени 2,247 млрд. лв. За дентални дейности са отпуснати 179,8 млн. лв. За лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели – 1,2 млн. лв. В това число се включват здравноосигурителните плащания за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение на територията на страната – 677, 3 млн. лв.

Лекарствени продукти, назначени с протокол, за който се извършва експертиза е заложено 365,1 млн. лв. За лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания в условията на болнична медицинска помощ, които НЗОК заплаща извън стойността на оказваните медицински услуги сумата е 466,6 млн. лв. За лекарствени продукти по списък за базова терапия на онкологични и онкохематологични заболявания, коагулопатии и други редки заболявания са определени 99 9 млн. лв. Медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ – 110 млн. лв.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още