IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заявления за отсрочване на кредити ще се подават до 22 юни

Банките са длъжни да се произнесат за промяна на договорите на редовните клиенти до 30 юни, съобщи Асоциацията на банките в България

17:22 | 10.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Предложенията на Асоциацията на банките в България (АББ) с правилата на частния мораториум върху отсрочените плащания по кредити предлагат варианти за отсрочване на задължения, но не представлява възможност за опрощаване или намаляването им, като отлoжeнитe внocĸи ocтaвaт дължими, посочват от АББ.

Банките предлагат за кредитополучателите си, засегнати от ефектите от пандемията, отсрочване на задължения по договори за срок до шест месеца, който изтича не по-късно от 31 декември 2020 г.

Отсрочването, което може да обхване всички изискуеми суми или само главница, може да бъде заявено от клиентите до обслужващата ги банка не по-късно от 22 юни, а банките са длъжни да се произнасят по заявленията до 30 юни.

АББ обръща внимание на клиентите върху дългия срок на прилагане на реда, както и върху необходимостта да следят внимателно указанията, съобщенията и обявленията на кредитните институции на официалните им сайтове, в клоновете им или направени по друг подходящ начин.

От асоциацията напомнят, че това е изключително важно, за да се избегне нежелателното в настоящата епидемиологична обстановка струпване на голям брой хора в офисите на банките.

Банкерите препоръчват да се сведат до минимум посещенията в клоновата мрежа, а за консултации клиентите да се свързват с банките си чрез дистанционни способи за връзка.

За основната група клиенти на банките, които ще продължат да изплащат редовно вноските си по кредити, съгласно договорените погасителни планове, с приемането на реда за отсрочване не настъпват никакви промени, посочват от АББ.

Банките в България ще продължават да подкрепят домакинствата и бизнеса в тази безпрецедентна ситуация и да изпълняват ключовата си роля на стабилизиращ фактор за икономиката на страната, коментират от банковата асоциация.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още