IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската банка за развитие се включва в инициативата „Три морета“

С инвестиционния фонд на 12 държави от ЕС ще се финансират само пазарно ориентирани проекти с добавена стойност в региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море

17:19 | 02.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Правителството одобри участието на Българската банка за развитие в инвестиционния фонд към инициативата "Три морета", съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Инициативата „Три морета" е политически проект на равнище държавни глави на 12 държави-членки на ЕС: Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия и Чешката република.

Тя се развива като прагматична платформа за регионално сътрудничество с основен фокус развитие на сътрудничеството в търговско-икономическата област, задълбочаване на интеграцията на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море и създаване на по-голяма свързаност между тях по линията Север-Юг в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии и бизнеса.

Дейността на фонда е в допълнение към вече съществуващите фондове по линия на ЕС и е насочена към финансиране на проекти, свързани с инфраструктурата на транспорта, енергетиката, цифровите технологии, за да се компенсират разликите в развитието на отделните региони на Европейския съюз.

Оценката за необходимите за региона на инициативата „Три морета" инвестиции в областта за транспортната инфраструктура до 2030 г. е 290 млрд. евро, за енергетиката 87 млрд. и за дигитална инфраструктура 130 млрд. евро.

Фондът на „Три морета“ ще бъде пазарно ориентиран по отношение на финансираните проекти — ще се финансират само проекти, които имат възвращаемост, и то съизмерима с възвращаемост от интерес за частни инвеститори.

Очаква се Фондът да даде приоритет на проектите на основните спонсори. Грантове могат да бъдат включени в структурата на проектите, където е необходимо, или в случай, че проектът не може да се изпълни изцяло от банките.

„Българската банка за развитие" се включва в Инвестиционния фонд със задължителна минимална вноска от 20 млн. евро, която ще бъде осигурена от собствени средства на кредитната институция.

Министрите определиха вицепремиерът Екатерина Захариева за национален координатор от българска страна на Инициативата „Три морета". Тя трябва да ръководи и координира работата на междуведомствената работна група, да работи с националните координатори на държавите-членки на Инициативата и с други държави и международни организации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още