IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът ще получи допълнително 40 млн. евро по програма COSME

Подкрепата от Райфайзен Лизинг и ЕИФ за МСП е за реализиране на инвестиции в покупка или подмяна на дълготрайни активи чрез лизингово финансиране

20:45 | 29.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Райфайзен Лизинг България и Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) подписаха споразумение за отпускане на допълнителни 40 млн. евро, в рамките на съществуващото гаранционно споразумение по програмата на Европейския съюз (ЕС) - COSME (Competitiveness of Small and Medium-sized Enterprises). Настоящото финансиране е осъществено благодарение на гаранцията, която е предоставена от COSME и Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), създаден по силата на Плана за инвестиции за Европа.

Целта на ЕФСИ е да подпомогне финансирането и прилагането на продуктивни инвестиции в Европейския съюз и да се осигури нарастването на достъпа до финансиране.

Допълнителното гаранционно споразумение по програмата COSME, подписано между Райфайзен Лизинг и ЕИФ, е инструмент, насочен към малките и средни предприятия, които имат нужда от подкрепа за реализиране на техните инвестиции в покупка или подмяна на дълготрайни активи чрез лизингово финансиране, съобщиха от банката, ръководена от Оливър Рьогел.

В рамките на споразумението българският малък и среден бизнес ще продължи да има достъп до лизингово финансиране при облекчени изисквания за самоучастие, благодарение на гаранцията, която се предоставя от ЕИФ, върху сумата на всеки нов лизингов договор.

„Над 200 малки и средни компании вече успяха да реализират инвестиционните си  намерения чрез Райфайзен Лизинг България по програма COSME, като са подписани повече от 1000 договора за лизинг на стойност над 45 млн. евро. Благодарение на договорената допълнителна сума по програмата, подкрепата за българския бизнес ще продължи“, коментира Николай Христов, управител на Райфайзен Лизинг.

Investor.bg припомня, че ЕИФ е част от Групата на Европейската инвестиционна банка. Основната ѝ мисия е да оказва подкрепа на микро, малкия и среден бизнес, като му помага в достъпа до финансиране. ЕИФ разработва и развива както рисков, така и капитал за растеж, гаранции и инструменти за микрофинансиране, които са насочени специално към този сегмент. В тази си роля ЕИФ подпомага целите на ЕС в подкрепа на иновациите, изследванията и развитието, предприемачеството, растежа и заетостта. Повече информация за дейността на ЕИФ в рамките на ЕФСИ може да намерите в сайта на ЕИФ.

Последна актуализация: 16:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Бюджет и финанси виж още

Коментари

Финанси виж още