IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата предлага нов дълг за 200 млн. лева на 7 септември

На петия за тази година аукцион ще се търгуват ДЦК от петгодишна емисия при фиксиран годишен лихвен процент 0,00%

16:07 | 31.08.21 г. 2
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Angelov Velko Bloomberg News</em></p>

Снимка: Angelov Velko Bloomberg News

На 7 септември Българската народна банка (БНБ) ще проведе аукцион за продажба на лихвоносни съкровищни облигации със срочност пет години (1 826-дневни) от отворен тип с фиксиран лихвен процент от емисия с падеж 24 февруари 2026 г., съобщи централната банка.

За петия аукцион за тази година Министерството на финансите преотваря за втори път същата емисия, която предложи на 22 март, като стойността й тогава беше 300 млн. лева. 

Сега финансовото министерство предлага продажба на петгодишни държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирани в лева, с номинална стойност 200 млн. лева, при 0,00% годишен лихвен процент. Датата на плащане е 9 септември, като броят на дните от датата на последното лихвено плащане (24 август 2021 г.) до датата на отваряне/плащане (8 септември 2021 г. вкл.), за които се изчислява натрупаната лихва, са 16.

По решение на Министерството на финансите първичните дилъри могат да участват в аукциона и с несъстезателни поръчки от свое име, но за сметка на свои клиенти, които не са банки или инвестиционни посредници, включително и такива, установени в друга държава членка или в трета страна.

Съотношението на ДЦК, предлагани със състезателни и несъстезателни поръчки, е 50 към 50 от общото предложено количество.

Министерството на финансите си запазва правото да отхвърля всички, респективно да одобрява определени поръчки, както и да одобрява количество, различно от предварително обявеното.

Участниците в аукциона трябва да имат предвид, че финансовото ведомство ще предлага за продажба допълнителни количества от емисията BG 20 300 21 112 от 24 февруари 2021 г. на аукционен принцип.

Investor.bg припомня, че към края на юни номиналният размер на дълга на подсектор „Централно управление“ възлиза на 30,068 млрд. лева, от които 6,264 млрд. лева вътрешен и 23,804 млрд. лева външен.

Към края на юни съотношението „дълг на подсектор „Централно управление“ към БВП е в размер на 24,2%, а съотношенията на вътрешния и външния дълг на подсектора към БВП са съответно 5% и 19,1%.

Досега държавата емитира на вътрешните пазари нов дълг в размер на 800 млн. лева. Заложеният в държавния бюджет таван на дълга за тази година е 4,5 млрд. лева и до края на 2021 г. на разположение остават 3,7 милиарда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
Sandy
преди 2 години
КОВИД сценария спаси от реален фалит доста държави по света, половината от които в ЕС. Реално са фалирали, но заради КОВИД е, затова няма да го обявяваме официално, а ще изчакаме след КОВИДА възстановяване. Цялата работа е отлагане на световната финансова смърт с помощта на измамата КОВИД, който трябва да поеме цялата вина за икономическия и финансов крах на Планетата. В противен случай вината щеше да бъде стоварена върху правителствата по света, което би довело до бунтове, размирици, дори граждански войни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Държавата предлага нов дълг от 200 млн. лева на 7 септември > Долна лъжа. Държавата сама по себеси нищо на никого не може да предложи. Съответните продажници могат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още