IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виктор Йоцов: Инфлацията ще бъде по-висока от заложената в бюджета

Смущава ме, че растежът на БВП е заложен 4,8% за тази година, а през следващите две години намалява, посочи финансистът

11:30 | 11.02.22 г.
Виктор Йоцов: Инфлацията ще бъде по-висока от заложената в бюджета

„Свикнахме през годините инфлацията да не ни е проблем. И сега, когато се вдигна до нива 4-5%, започнахме да се притесняваме", коментира той, допълвайки, че това не „страшно ниво“.

Виктор Йоцов напомни, че в бюджета има планирани рекордно високи разходи, но смята, че поне досега не се забелязва връзка между разходите в него и инфлационния натиск. Финансистът е на мнение, че основна роля за ускоряването на инфлацията в страната ще имат външните фактори – цените на енергоресурсите, но и цените на хранителните стоки, които непрекъснато растат.

По думите му, по-тревожно е положението със заложения в бюджета дефицит от 5,5%, въпреки че голяма част от него се дължи на Covid мерките. „Смущава ме, че растежът на БВП е 4,8% за тази година, а през следващите две години намалява. Смущава ме тази година, че имаме бум в капиталовите разходи, повече от два пъти увеличение, става въпрос за огромни суми, а след това те намаляват доста рязко“, смята доц. Йоцов.

Той обърна внимание на конструкцията на бюджета в приходната част, където открои някои негативни тенденции и най-вече, че продължава да се залага на косвените данъци, които са регресивни по същество.

Финансистът е категоричен, че бюджетът няма визия, въпреки че управляващи го определиха като бюджет на растежа. „Единственото основание, заради което виждам да се нарече така този бюджет, са високите капиталови разходи. Но връзката между капиталовите разходи и растежа не е силна“, е мнението на доц. Йоцов. Той подчерта, че капиталовите разходи се правят през бюджета, а от гледна точка на брутния вътрешен продукт са важни всички капиталови разходи, включително тези от частните фирми.

Готвят ли протести учените в БАН? С какво се обяснява ръстът в продажбата на недвижими имоти? Ще се увеличат ли вложенията в инвестиционни продукти? Какъв ще е ефектът от повишаване на максималния осигурителен доход, предстои ли скоро финансова криза и кои са неотложните реформи, ще намерите отговор на тези въпроси във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още