IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се увеличи ли бюджетът на музеите?

Културните институции се нуждаят от по-сериозно финансиране за модернизиране на фондохранилища и експозиционни зали, посочи Борис Хаджийски

16:39 | 23.02.22 г.
Ще се увеличи ли бюджетът на музеите?

Музейните работници ще изчакат да мине гласуването на второ четене на националния проектобюджет в парламента, за да разберат дали е останало 5-процентното увеличение на бюджета за музеите, които бяха предвидени първоначално, за да решат дали да продължат със символичните протести в защита на исканията. Това коментира в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria Борис Хаджийски, директор на Регионален исторически музей – Пазарджик и член на Сдружение „Български музеи“.

„Решението за отпускане на допълнителни 12 милиона лева, но чрез проекти, нас не ни удовлетворява и настояваме тези пари директно да постъпят в музеите“, посочи той и уточни, че при определеното 5-процентно увеличение на бюджета немалко музеи ще изпитат сериозни трудности през годината и то най-вече със заплащането на главоломно увеличаващите се цени на енергията.

Хаджийски предупреди, че културните институции ще имат и големи трудности при задържане на кадрите при заплати от 700-800 лева за млади специалисти.

Според представителя на Сдружение „Български музеи“ с допълнителните 12 милиона лева могат да се увеличат бюджетите на държавните музеи, но за общинските музеи не са предвидени средства.

Борис Хаджийски съобщи, че от сдружението настояват за увеличение с 29 милиона лева на бюджета за всички 174 български музея. Той напомни, че музеите се субсидират по два стандарта, на принципа на субсидираната численост и на принципа на втори допълващ стандарт за закрити площи.

„Основният, за който искаме средства, е принципът на субсидираната численост. Стандартът за субсидирана численост покрива цялата издръжка на музеите и галериите, като в тази издръжка се включват поддържа на сгради, експозиции, фондохранилища, режийни разходи, реставрация на движими културни ценности, научна дейност на музеите, издаване на трудове, книги, статии и фонд работна заплата плюс повишаване на квалификацията на специалисти“, обясни Хаджийски.

Той отбеляза, че засега не се коментира въпросът за окрупняване на музеите.

„Българските музеи са храмове на духовността и те се нуждаят от по-сериозно финансиране от гледна точка на модернизиране на фондохранилищата и на експозиционните зали", коментира Борис Хаджийски.

Той потвърди, че спадът на посещенията в музеите основно се дължи на пандемията. „Тези две години музеите много често бяха затваряни, а с въвеждането на зеления сертификат посещаемостта отново се срина", отчете Хаджийски.

Представителят на Сдружение „Български музеи“ изчисли, че спадът на собствените приходи от билети е над 5,7 млн. лева за 2020 г., като три милиона души са влезли по-малко в музеите и посочи, че за миналата година се очаква същото намаление.

„Няма държавна политика, с която да се компенсират пропуснатите приходи. Ние сме с вързани ръце, ако тези рестриктивни мерки продължават без наличие на компенсации”, оплака се Хаджийски.

Целият разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още