IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ премахва ограничението за разпределяне на печалбата на банките

От 1 април отпада мярката за ограничаване на чуждестранните експозиции на банките

17:27 | 24.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Отпада ограничението за разпределяне на печалбата на банките за 2019 г. и 2020 г., реши Българската народна банка.

Кредитните институции бяха длъжни да се съобразят с макропруденциалната мярка на банковия регулатор, който поиска ограничения върху разпределяне на печалбата частично или изцяло, под формата на дивидент, обратно изкупуване на акции или друго аналогично плащане през март 2020 г. Централната банка потвърди изискването си и през януари 2021 г. с цел стабилизиране капиталовата позиция на банките и банковата система.

Преустановяването на макропруденциалния подход по отношение на разпределенията е в синхрон с решението на Европейската централна банка и Европейския съвет за системен риск да не подновят действието на ограниченията върху разпределенията, базирани на Препоръка ЕССР/2020/7 относно ограничаване на разпределенията по време на пандемията от COVID-19, съобщи пресцентърът на БНБ.

В качеството си на компетентен надзорен орган БНБ ще изисква от банките, които възнамеряват да изплащат дивиденти, да предприемат обратни изкупувания и други разпределения, включително и от печалбата за миналата година, да представят планове за разпределение, които ще бъдат предмет на надзорния диалог.

От 1 април БНБ преустановява и мярката за ограничаване на чуждестранните експозиции на банките, въведена като част от антикризисния пакет мерки през март 2020 г. и продължена през януари 2021 г. В централната банка преценяват, че за периода на действие тази макропруденциална мярка е допринесла за устойчивото подобрение на ликвидната позиция на банките.

Въпреки че преустановява ограниченията при отчитане на постигнатия ефект, централната банка ще продължи редовно да анализира съответните рискове и остава в готовност да приложи подходяща макропруденциална мярка при необходимост, потвърждават от банковия регулатор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още