IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опозицията продължава да спъва приемането на бюджета

Депутатите заседнаха на трансферите за общините

13:48 | 25.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Агонията с окончателното приемане на държавния бюджет за тази година продължава вече трети ден. Заседанието в четвъртък започна в 9 и приключи около 6 часа тази сутрин, без да са приети дори половината от текстовете. През нощта от ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“ направиха над 120 процедури по начина на водене на заседанието и едва 4 изказвания по същество на дебата.

В началото на днешното заседание, което започна в 9 ч., депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев поиска целия законопроект да бъде върнат за ново обсъждане в ресорната Комисия по бюджет и финанси. Мотивът на опозицията бе, че план-сметката, която се обсъжда в момента, не е актуална с оглед на събитията в Украйана и начинът, по който войната ще се отрази на енергийните доставки. „Този бюджет не отговаря на действителността! Нито по отношение на инфлацията, нито със заложения ръст на брутния вътрешен продукт (БВП), нито с разходите. Нито лев компенсации няма за ток и газ предвидени от 1 април“, каза той. 

В крайна сметка дебатите продължиха. „Дали е актуален или не, ние трябва да приемем този разчет. Не можем да го върнем, или ще бъде приет или няма“, каза Георги Свиленски от БСП.

Народното събрание реши да отмени петъчния парламентарен контрол и да продължи работата по приемането на бюджета, като надеждите са окончателното приемане да стане преди полунощ.

Вече повече от 3 часа депутатите обсъждат трансферите от държавата към общините. Проектът на Асен Василев предвижда с 30% повече да получат общините за капиталови разходи, а издръжката им да нарасне с 15%.

Разгорещени дебати и лични нападки предизвика конкретно субсидията за градския транспорт в София за тази година, която се отпуска за поддържане на нерентабилните линии. Заложеното в разчета е 15 млн. лв., колкото и предишни години,  да бъдат отпуснати от централния бюджет, но от ГЕРБ-СДС настояха сумата да бъде 178 млн. лв.  Още в началото на година от Столична община предупредиха, че без помощ от държавата градският транспорт на практика ще фалира, тъй като пътникопотокът е намалял с над 30%, а цените на електроенергията и природния газ са драстично увеличени.

От ДПС пък защитиха своето предложение за увеличаване на парите за автобусните превози в планинските и отдалечените райони. Халил Летифов предложи настоящата субсидия да се увеличи с 50 млн. лв. и да стане общо 100 млн. лв.

От "Продължаваме промяната" обаче припомниха, че и преди пандемията градският транспорт в София работи на загуба. "Причината е нежеланието на общината да подходи с мерки за стимулиране на хората да ползват градски транспорт и да предложи конкурентна услуга", заяви Венеция Нецова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още