IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетът отново стана заложник на партийни битки

След повече от 16 не са приети дори половината от текстовете

00:57 | 25.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Medaia Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Medaia Group

Втори ден продължават дебатите по приемането на държавния бюджет за 2022 г. като до момента не са одобрени и половината от текстовете.

Както обеща, опозицията се възползва от възможността да се изказва по абсолютно всички предложения, с което процесът по приемането стана изключително бавен. Малко от депутатите от ГЕРБ-СДС и „Възраждане“ говореха по същество, повечето изказвания бяха просто политически заяждания.
По обяд дебатите по същество бяха прекратени заради гласуването на декларацията на Народното събрание за войната в Украйна и изслушване на министъра на отбраната Стефан Янев и представители на службите. В крайна сметка разискванията по план-сметката бяха подновени едва в 19 ч.

В крайна сметка парламентът прие бюджета на Администрацията на президента и на Министерския съвет за 2022 г. За

Администрацията на президента са предвидени 9,5 млн. лева. За Министерския съвет са планирани приходи от 135,4 млн. лева от държавни такси, приходи от собственост, глоби, санкции и наказателни лихви. Разчетените разходи на правителството са 383,4 млн. лева, от които за персонал - 166,2 млн. лева, за субсидии за "Български пощи" - 89,8 млн. лева,  за капиталови разходи -13,5 млн. лева.

За Сметната палата са предвидени разходи от 23,5 млн. лева и трансфери от 22,3 млн. лева, а за Конституционния съд - 5,5 млн. лева.

Бюджетът за МВР предизвика сериозни сблъсъци. От ГЕРБ настояваха за 15% увеличение на възнагражденията на полицаите и охранителите в затворите. Искане за увеличение на парите за служителите в системата на МВР дойде и от "Възраждане", но и двете не получиха подкрепа. В окончателният приет текст депутатите записаха, че през годината МВР ще разполага с малко повече от 2 милиарда лева, въпреки че от синдикатите настояваха за увеличаване на възнагражденията и заплашиха с нови протестни действия. 

За Министерството на отбраната са заложени приходи, помощи и дарения за 44 млн. лв. Предвидените разходи са за 1,882 млрд. лв. В бюджета на военното ведомство за тази година са предвидени 294 млн. лв. за придобиване на дълготрайни активи и основен ремонт, в т.ч. за многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС 187 млн. лв.

За политика в областта на отбранителните способности са заложени 1,788 млрд. лв., за политика в областта на съюзната и международната сигурност - 94 млн. лв.

Приемането на бюджета на Министерство на културата бе превърнато във вендета срещу министъра Атанас Атанасов, който получи многократни обиди за произхода си и скромния житейски опит, който има.

През тази годината ведомството ще разполага с бюджет от 344 млн. лв., от които 311 млн. лв. ще бъдат трансфер от държавния бюджет, а останалите 33 млн. лв. са от приходи.

Спорове имаше и около разчетите за Министерството на икономиката и индустрията и Министерството на иновациите и растежа.

От ГЕРБ обявиха, че разделянето на тези ведомства изкуствено и направено единствено, с цел „да бъде открит пост на един съответен човек“. „С разделянето на двете министерства се усилва общата администрация и се усилва общата щатна численост на държавната администрация, в случай, че държавното управление на Кирил Петков разгласи, че ще прави съкращения“, каза Десислава Трифонова от ГЕРБ-СДС.

От БСП пък отвърнаха, че колкото и реплики и дуплики да направят от опозицията, бюджетът ще бъде приет.
Днешният пленарен ден продължава повече от 16 часа. Към момента разглеждането на бюджета е заседнало на 1/3 от общия обем на доклада, а депутатите са в почивка. От повече от 2 часа не е гласуван нито един член, а дебатът „заседна“ на бюджета на Министерство на енергетиката. След кратка почивка и липса на кворум, бе решено разискванията да продължат само с дебати, а гласуването ще бъде днес от 9 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още